324379001

ADALET BAKANLIĞI 1500 HAKİM SAVCI ALIMI YAPACAK

ADALET BAKANLIĞI 1500 HAKİM SAVCI ALIMI YAPACAK

ADALET BAKANLIĞI 1500 HAKİM SAVCI ALIMI YAPACAK

BAKAN BOZDAĞ’DAN HAKİM SAVCI ADAYLARINA MÜJDE

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yeni hakim ve savcı alınacağı müjdesini vererek, “1500 hakim ve savcı adayı alacağız. Bunun 1200’ü hukuk fakültesi mezunlarından, 150’si avukatlık mesleğinden geçenlerden, 150’si idari yargıdan olacak” dedi. Bozdağ, 26-27 Kasım’da sınavın yapılacağını kaydetti.

Kütahya Adalet Sarayı Temel Atma Töreni’ne katılan Bakan Bozdağ, yargı sistemi ve adliyelerde yapılan düzenlerini anlatarak, hakim-savcı, personel, mahkeme sayılarının artırıldığını ve teknik donanımların güçlendirildiğini kaydetti.

İnşaat halinde olanlarla birlikte şu anda Türkiye’de adliyelerde 7 milyon metrekare kapalı alanın bulunduğunu vurgulayan Bakan Bozdağ, “Türkiye’de 78 müstakil adliye binası sayısını 363’e çıkardık. Hedefimiz, önümüzdeki yılarda müstakil adliyesi olmayan il bırakmamaktır” dedi.

Bakan Bozdağ, yargının ve hukuk devletinin güçlendirilmesi için pek çok yenilik yapıldığını kaydetti.

Bozdağ’ın konuşmasından bazı bölümler şu şekilde:

1500 HAKİM VE SAVCI ADAYI ALACAĞIZ

Hakim ve savcı yardımcılığı müessesesi 1 Ocak 2023’te yürürlüğe girecektir. Adalet Bakanlığı olarak bu müessesenin yürürlüğe girmesinden sonra ortaya çıkabilecek atanamama nedeniyle, çünkü iki yılı üç yıla çıkarınca bir yıl hakim ve savcı ataması yapmama gibi bir durumla karşı karşıya kaldık, bunun açık bir soruna yol açmasını önlemek için ve bu dönemde atama yapmamamız nedeniyle son bir hakim ve savcı adaylığı sınavı açma kararı aldık. Bu sınavı 26 Kasım - 27 Kasım tarihlerinde yapacağız. Yeni diyelim ama öte yandan da en son hakim ve savcı adaylığı sınavını 26-27 Kasım 2022’de yapacağız. Bu sınav kapsamında 1500 hakim ve savcı adayı alacağız. Bu, 1500 hakim ve savcı adayından 1200’ünü, hukuk fakültesi mezunlarından, 150 tanesini avukatlık mesleğinden girecek olanlardan, 150 tanesini de idari yargıdan alacağımızı buradan ifade etmek isterim. Sınava girmek isteyen bütün gençlerimize hakim ve savcı adayı olmak isteyen ve bu mesleği şerefle yapmak isteyen her bir vatandaşımıza buradan duyurmuş olduk ve onları şimdiden sınava hazırlanmaya 26-27 Kasımdaki sınava çalışmaya davet ediyoruz. Sınavın müracaat tarihleri bilahare Bakanlığımız tarafından ilan edilecektir onu da eminim ki takip edeceklerdir.

PERSONELLERİN iyi bir biçimde yetiştirilmesi İÇİN PERSONEL eğitim merkezlerini hayata geçirdik

Hakim ve savcılarımızın niteliğinin artırılması için önemli bir reformu Türkiye Büyük Millet Meclisimiz kabul etti ve Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yeni attığımız adım çerçevesinde 1 Ocak 2023’ten sonra hakim ve savcı yardımcılığı müessesesini hayata geçiriyoruz. 1 Ocak 2023’ten sonra Adalet Bakanlığı tarafından açılacak sınav hakim ve savcı yardımcılığı sınavı olacak ve bu sınavı kazananlar hakim ve savcı yardımcısı olarak yetkin bir savcının ve yetkin bir hakimin yanına yardımcı olarak atanacaklar. Bu görev süreleri 3 yıl olacak. Bir  yandan adalet akademisinde, öbür yandan da savcı ve hakimlerimizin yanında İstinaf ve Yargıtay’da usta çırak ilişkisi içerisinde yetişmiş olacaklar. Kürsüye geldiklerinde kürsüde yaşananları bizzat yaşayarak öğrenmiş, orada ihtilafların çözümünde kıdemli hakimlerden büyük tecrübe ve donanım kazanmış olarak gelecekler, buda vatandaşımızın adaletten beklentisini ve kararların isabetini ve pek çok şeyi olumlu yönde artıracak ve etkileyecektir.

Teftiş konusunda bir başka reformu hayata geçirdik. Adliyelerimiz hakim ve savcılarımız bundan sonraki dönemde 1 Ocak'tan sonra iki yılda rehberlik edici bir teftişe zorunlu olarak muhatap olacaklardır. Ocağın 15’ine kadar HSK hangi adliyelerin o yıl içerisinde denetlendiğini ilan edecek, o süre içerisinde bunların denetimini tamamlayacaklar ve bu denetim ayıp arama, eksik arama, yanlış arama denetimi değil. Tamamı ile rehberlik etme, öğretme, yol gösterme denetimi olacak ve bu açıdan da son derece önemli olacağını buradan ifade etmek isterim.

Eğitime ayrıca önem veriyoruz. Bir yandan hakim ve savcılarımızın dünya standartlarında en iyi şekilde yetiştirilmeleri için adalet akademisini kurduğumuz gibi, öte yandan da personellerin iyi bir biçimde yetiştirilmesi için yardımcı personellerimizin personel eğitim merkezlerini hayata geçirdik. Şu anda pek çok yardımcı personel burada eğitim alıyor. Bunun sayılarını arttırmak ve burada eğitim alanların sayılarını çoğaltmak için de büyük bir gayret ortaya koyduğumuzu, koyacağımızı buradan ifade etmek isterim.

birinci sınıfa ayrılmada en az üç meslek içi eğitim şartı koyuyoruz

Birinci sınıfa ayrılma kriterleri arasına hakim ve savcılarımızın en az üç defa meslek içi eğitime katılmalarını zorunlu şart olarak koyduk. Bunun anlamı şu, meslek içi eğitime en az üç defa katılmayan bir hakim ve savcı birinci sınıfa ayrılma imkanı bulamayacaktır. Bu da yargı içerisinde görev yapan tüm hakim ve savcılarımızın birinci sınıfa ayrılma noktasına gelene kadarki aşamada çağın gelişmelerine, ülkemizin hukuk sistemindeki gelişmelere, Yargıtay'ın içtihatları ve diğer konularda meydana gelen gelişmelere uygun bir biçimde kendilerini daha ileri bir biçimde geliştirmeleri bakımından son derece önemli olacaktır.


Ankara,Adalet Bakanlığı
Haber Kaynak : BELEDİYE HABERLERİ

BAŞKAN BAHAR: “PARAMIZIN İSTİKRARLI BİR SEYİR İZLEMESİNİ İSTİYORUZ”

BAŞKAN TAT; " YAZ SAATİNDE ESKİ SİSTEME DÖNÜLMELİ

Borsa İstanbul’da Gong Sur Tatil Evleri GYO için çaldı

SUR TATİL EVLERİ GYO’NUN HALKA ARZINA BÜYÜK İLGİ

Sur Yapı ‘Müşteri Deneyimini En İyi Yöneten Marka - Yılın Tüketici Markası’ Seçildi

Sur Yapı Tatil Evleri Antalya’dan EYT’lilere Özel ‘Emeklilikte Yazlıkta Takılanlara Büyük Fırsat!

EMO BAŞKANI TAT'TAN MAAŞ AÇIKLAMASI

SUR YAPI TESLİMLERE ARA VERMİYOR

SUR YAPI ANTALYA'DA TESLİMLER HIZ KESMİYOR

Trendyol Star Ödülleri’nin Eylül ayı sahipleri belli oldu