324379001

ANTALYA TEK YÜREK

ANTALYA TEK YÜREK

İl Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay, engellilerin eğitimi için yıllık 51 milyon TL harcadıklarını ifade etti.

 

Çalıştayda konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay, engellilerin eğitimi için yıllık 51 milyon TL harcadıklarını ifade etti. Gülay, 1989 yılında görev yaptığı zamanlarda engelliler için Kayseri´de bir hayırseverin desteğiyle okul yaptırdıklarını, o zamanlarda devleti yönetenlerin engelliler için bir gayesinin olmadığını söyledi. Engelliler için ?Allah´ın takdiri´ şeklinde yorumlandığını da belirten Gülay, engellinin eve hapsedilmesinin Allah´ın takdiri olmadığını hatırlattı.

 Engellilerin istihdamı

Gülay, engellilerin bugün öğretmen olarak atandığına da dikkat çekerek, ?Engellilerin istihdamı için çalışmalar yapılıyor. Engelliler öğretmen olarak atanıyor. Bir zamanlar insanlar çocuklarını dışarı çıkaramazken bugün Antalya´da yapılan tüm binalar engellilerin erişebileceği şekilde yapılıyor. Engelli çocukları olan aileler sırf eğitim için Antalya´ya geliyor, yerleşiyor. Burada eğitim alması için. 141 olan özel eğitim sınıfı sayısı bugün Antalya´da 335 olmuştur. Her mahallede özel eğitim sınıfı vardır. Alanya ve Kumluca´da engelli çocuklarımız gidecek okul bulamıyordu. 5 olan özel eğitim okulu sayımız 22´ye çıkarıldı. Dünyanın en modern otistik çocuklar okulu Antalya´da açıldı? diye konuştu.

 

Devlet önem veriyor

Antalya´da 8 bin 862 engellinin olduğunu da belirten Gülay, engellilerin eğitim aldıkları özel eğitim merkezlerine yıllık 51 milyon TL harcadıklarını belirterek 152 ağır engelli çocuğun evine öğretmen gönderdiklerini de ifade etti. Bu durumun devletin engellilere verdiği önem açısından iyi bir örnek olduğunu söyleyen Gülay, ?152 ağır engelli çocuğumuzun evine öğretmen gönderiyoruz. Bu ülkemizin gücü ve engellisine verdiği önemdir. Devlet olmanın şartlarıdır. Öğretmenimiz engelli öğrencimizin evine sabah gidip akşama kadar ders veriyor. Bunlar devlet okullarına gitmesinin yanı sıra özel eğitim okullarında rehabilite ediliyor. Biz yılda 51 milyon TL ödüyoruz. Öğretmene maaş ödeniyor, binaların yıpranması, zorunlu giderler bunların dışında bir de özel eğitim merkezlerine yılda 51 milyon TL ödüyoruz. İşte engelli çocuklarımızın eğitimine verdiğimiz önem. Engelli çocuklarımızı evinden alıp okula getirip eğitimini verip yemeğini yedirip sonra tekrar evine bırakıyoruz. Ailesinin de nefes almasına imkan tanıyoruz? dedi.

Belediye bünyesinde

Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sanem Öztürk de farkındalık oluşturmak için çok büyük bir çaba içerisinde olduklarına dikkat çekti. Engellilere özel, belediye bünyesinde özel hizmetler verdiklerini hatırlatan Öztürk, Antalya´da engelliler için bir çıkış kapısı haline geldiklerini belitti. Engelli vatandaşlar için rehabilitasyon merkezinde 571 çocuk ve ailelerine hizmet verdiklerini de ifade eden Öztürk, ?Engelliler için aynı ve nakdi yardımlarımız devam ediyor. Engellilerimiz için hazırlanan sesli kütüphanemiz engelsiz mekanlar projesi ile engelli vatandaşlarımız için yaşadıkları alanları engelsiz hale getirmek için çalışıyoruz? şeklinde konuştu.

?Sosyal özürlü toplum´

Emekli Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şükran Taçoy da engellilerin imkan tanınmadığında pis yataklara mahkum edildiğini söyledi. Taçoy, özellikle bazı engelli çocukların yaşamları boyunca çeşitli sorunlarla karılaştığını ifade ederek, engelli eğitim merkezlerine dikkat çekti. Engelli çocukların eğitim merkezlerinden önce televizyonla zaman geçirebildiğini belirten Taçoy, ?İmkanlar sunulmadığında engelli çocukların sokak aralarında oynayıp başına gelen kazaları da biliyoruz. Benim hastalarım arasında mahallede çocuğun kaburgaları kırılıyor ve 4 ay hastanede tedavi görmek zorunda kalıyor. Bizim ülkemiz maalesef çok iyi yönlerimiz yanında sosyal özürlü bir toplumuz. Öyle olmayanları tenzih ediyorum? dedi.

 Fakültede özel bölüm

Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mimar Türkkahraman da fakültede özel eğitim bölümü açtıklarını söyledi. İnsan temelli bir kültürün üyesi olduklarını da belirten Türkkahraman, ?Engelli dediğimiz insanlar özel ihtiyacı olan bireylerdir. Bu nedenle bizim gibi belki yüzde 100 olmasa bile fiziksel ve sosyal yaşamın onlar için de sağlanması önemlidir. Herkes engelli olma adayıdır? dedi. Engelli dernekleri ve sivil toplum örgütleri, akademisyenler ve kurum yetkililerinin katıldığı çalıştay kapsamında oturumlar düzenlenerek, engelliler için bir sonuç bildirgesi hazırlanacak.

 

Esra ALTUNKES



BAŞKAN BAHAR: “PARAMIZIN İSTİKRARLI BİR SEYİR İZLEMESİNİ İSTİYORUZ”

BAŞKAN TAT; " YAZ SAATİNDE ESKİ SİSTEME DÖNÜLMELİ

Borsa İstanbul’da Gong Sur Tatil Evleri GYO için çaldı

SUR TATİL EVLERİ GYO’NUN HALKA ARZINA BÜYÜK İLGİ

Sur Yapı ‘Müşteri Deneyimini En İyi Yöneten Marka - Yılın Tüketici Markası’ Seçildi

Sur Yapı Tatil Evleri Antalya’dan EYT’lilere Özel ‘Emeklilikte Yazlıkta Takılanlara Büyük Fırsat!

EMO BAŞKANI TAT'TAN MAAŞ AÇIKLAMASI

SUR YAPI TESLİMLERE ARA VERMİYOR

SUR YAPI ANTALYA'DA TESLİMLER HIZ KESMİYOR

Trendyol Star Ödülleri’nin Eylül ayı sahipleri belli oldu