324379001

BAŞKAN TÜREL KEPEZALTI SANTRAL´DE

BAŞKAN TÜREL KEPEZALTI SANTRAL´DE

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel Kepez Santral´e Antalya basınıyla çıkarma yaptı

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, basın mensupları ile birlikte Kepez Santral Kentsel Dönüşüm Projesi ve 3. Etap Raylı Sistem Projesi çalışmalarını kapsayan yatırım turu gerçekleştirdi. Türel, hiçbir hukuksal ve finansal sorunu bulunmayan Kepez Santral´de hak sahiplerine tapularını Şubat ayında vereceklerini söyledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Kepez Santral ve 3. Etap Raylı Sistem Projelerine basınla adeta çıkarma yaptı. Yatırım turuna Antalya basınını büyük ilgi gösterdi.

Belediye bürokratlarının da hazır bulunduğu turda basın mensuplarına hızla ilerleyen iki dev projeyi gezdiren Başkan Türel, projelerin son durumu ilgili bilgiler verdi.

Başkan Menderes Türel ve basın mensuplarının ilk durağı Türkiye´nin en büyük ve sorunsuz kentsel dönüşüm projesi olan Kepez-Santral oldu. Türel ve basın mensupları ile önce inşaat alanını gezdi ardından Sur Yapı Satış Ofisi´ne geçilerek proje maketi önünde basına brifing verildi.

Hak sahiplerine kaliteli konutlar

Proje alanının toplam 1 milyon 300 bin metrekare olduğunu belirten Başkan Türel, şu bilgileri verdi: ?Kepez Santral Kentsel Dönüşüm Projesi etap etap yapılacak bir proje. Tamamı 8 senede yapılacak 19 bin bağımsız bölümden oluşuyor.

İlk etapta 5047´si hak sahiplerine ait olan 6500 civarında konutun bulunduğu birinci bölüm tamamlanacak. Bunun tamamlanma tarihi 2019 senesi. Özellikle hak sahipleri bloklarını ayırmadık. Yani yüklenici firma blokları ile alan içinde dağılmış durumda. Çünkü biz hak sahiplerinin de en kaliteli inşaatlarda dairelerine kavuşmalarını istedik.

Maalesef Antalya´nın dışındaki bazı kentsel dönüşümlerde, hak sahiplerinin blokları ayrılıyor ve daha düşük kalite malzeme ile bir nevi gettolaşmaya da sebebiyet verebilecek bir olumsuzluk oluşturuyor. Biz bu tecrübelerden hareketle burada özellikle yüklenici firma blokları ile hak sahipleri bloklarını birleştirerek, daireleri eş değer bir şekilde dağıttık. Antalya´daki önceliğimiz hak sahiplerinin dairelerine en ufak bir kalite erozyonuna neden olmadan kavuşmasıdır.?

44 milyon lira kira yardımı yapıldı

Başkan Türel, Kepez Santral Kentsel Dönüşüm Projesi´nin bugüne nasıl geldiği ile ilgili süreci de anlattı: ?İlk toplantımızı 15 Ağustos 2014 tarihinde erdem Beyazıt Kültür Merkezi´nde yaptık. Kepez Belediye Başkanımıza özellikle teşekkür etmek isterim.

Kepez Belediyesi bu projede bizimle çok güzel bir işbirliği yaparak projenin halka anlatılmasında çok önemli bir sorumluluk üstlendi. Orada biz şunu söyledik. Daire için, tapu için herhangi bir bedel alınmayacak dedik.

Sözümüzde de her zaman olduğu gibi durduk. Daire ve tapu için hiçbir bedel alınması söz konusu değil. İnşaat süresince kira yardımı ve taşınma yardımı verileceğini ifade ettik. Bugüne kadar 2816 kişiye toplam 44 milyon 164 bin 650 lira kira yardımı yaptık. 2852 kişiye de taşınma yardımı verdik.

Bunun için de 2 milyon 139 bin Türk Lirası yine talep eden vatandaşlarımıza taşınma yardımı olarak ödendi. 3245 kişi ile ön protokol yaptık. Sözleşme sayısı ise 3241. Dört kişi eksik olmak kaydıyla, yüzde 99.90 oranında burada hak sahipleri ile tam bir mutabakat sağlandı. Bütün bunları yaptıktan sonra burada yıkım işlemine başladık. 3417 bina, 1285 baraka, 129 su basmanı yıktık.?

/resimler/2018-10/4/1601146340706.jpg

Vatandaş güvendi

Yıkımlar sırasında bir kişinin bile burnunun kanamadığının altını çizen Türel, ?Bir kişi benim yerimi niye yıkıyorsun diye basın mensuplarının kapısını çalmadı, gösteride bulunmadı. Bu bizim vatandaşımıza projeyi iyi anlattığımızın göstergesi. Tabi ki vatandaşımızın da bize olan güveninin teyididir.

Çünkü biz vatandaşlarımızla çok sık bir görüşme trafiğini gerçekleştirdik. Bu görüşme trafiğinde başkanımız biz size güveniyoruz ve biz siz olursanız bu projenin gerçekleşeceğine inanıyoruz, o yüzden biz gerekli bütün yaklaşımları göstereceğiz dedi.

Kepez Mahalle Muhtarı Yusuf Küçükkaya müthiş bir destek verdi. Kendisine ne kadar teşekkür etsek azdır. Böylece bu projenin vatandaş nezdinde kabulü içinde muhtarlarım dahil toplumun toplumun tüm kesimleriyle, ilçe belediyelerimiz dahil tam bir mutabakat içerisinde hareket ettik? diye konuştu.

Çevreci kentsel dönüşüm

Yıkımların ardından alt yapıyı tamamladıklarını anlatan Başkan Türel, ?ASAT olarak 5115 metre kanalizasyon, 8077 metre yağmur suyu drenaj kanalı yaptık,  5982 metre içme suyu hattı yaptık ve bunlar tamamlandı. Biz burada çevreci proje olması için büyük hassasiyetler gösterdik.

Hak sahiplerinin bahçesindeki ağaçları tek tek sökerek bir yerde toplayıp, hak sahiplerinin isimlerini o ağaçların üzerine yazdık. Hepsini yeniden o hak sahiplerinin olduğu yerlere koyacağız. Bu ağaç şu kişiye ait, peyzaj projesi kapsamında burada bulunmaktadır gibi bir plaket koyarak hak sahiplerinin ağaçlarını ne kadar çevre hassasiyetiyle koruduğumuzu örnek alması açısından göstereceğiz? ifadelerini kullandı.

Projede önemli bir geri dönüşüm çalışması yürüttüklerini de kaydeden Başkan Türel, şunları aktardı:  ?Geri dönüşümden burada 165 bin 254 ton agrega ürettik. 223 ton ahşap ve odun elde edildi ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığımızca ihtiyacı olan ailelere verildi.

1324 ton hurda demiri MKE´ye değerlendirilmek üzere teslim ettik ve 400 bin lira gelir elde ettik. Alan içerisinde yer alan fidanlıkta 9998 adet nar, narenciye, zeytin ve meyve ağacı,  997 adet yere dikili zeytin ağacı, 785 adet keçiboynuzu, palmiye, çınar vb. büyük ağaçlar olmak üzere toplam 11780 adet ağaç bulunmaktadır. Bunların hepsini açıklıyoruz ki kayda girsin. Bunların hiç birinin yaprağına zarar vermeden hepsini koruyoruz.?

Mülkler eskiye göre 3 kat değerlendi

Projeyi hak sahipleri ile birlikte yürütmenin büyük avantaj sağladığına işaret eden Türel, şunları söyledi: ?240 m² arsası olan hak sahibi; geçmişte eski imar planına göre 134 m² inşaat alanı kazanıyor iken biz bunun 171 m² olmasını sağladık. Yüzde 10 da artış hakkı verdik. Böylelikle dileyen vatandaşlar düşük bedelle bu 171 m2´lik haklarını 188 metrekareye çıkartabilirler.

Tabi tapuda ise bu ortak kullanım alanları ile birlikte 260 metrekareye çıkmaktadır. Daire satışları brüt metrekareler üzerinden hesaplanır. Ona göre satılır. Bir hesap yapalım. Geçmişteki imar planında o dönemde buraların metrekaresi yaklaşık bin liraya denk geliyordu.  

Yani hak sahibi eski imar planı uygulansaydı 134 metrekareyle 134 bin liralık bir mülk sahibi olabilecekti. Ama biz hep vatandaşımızın kazanmasını öncelik verdiğimizz için Antalya´ya böylesine büyük hedefleri kazandırmak amacıyla yola çıktığımız için vatandaşımıza 260 metrekarelik bir kullanım hakkını sağladık.

Şu anda metrekaresi 3 bin lira civarından birçok satış gerçekleşti. Geçmişteki imar planıyla bin lira olan metrekare satış fiyatı bu projeyle 3´e katladı. 260 metrekareye sahip vatandaş 3 bin lira metrekare fiyatıyla 780 bin liralık bir daireye kavuştu.

Erdem Beyazıt Kültür Merkezi´ndeki 15 Ağustos 2014´teki ilk toplantıda yaptığım konuşmamda en az 3 misli daha yüksek bir gelire sahip olacaksınız demiştim. Sizlerin kayıtlarında var. Allah beni mahcup çıkarmadı.?

Türel, 3 bin 256 hak sahibine ait 5 bin 73 dairenin yerlerinin kura ile belirlendiğini de söyledi.

Sosyal donatı alanları arttı

Kentsel Dönüşüm Projesinin eski imar planıyla mukayesesini yapan Başkan Menderes Türel, şunları dile getirdi: ?Kepez Santral Kentsel Dönüşüm Projesi ile bir önceki imar planına göre dini tesis alanları yüzde 45, eğitim alanları yüzde 180, sağlık tesis alanları yüzde 167, sosyal kültür alanları yüzde 69, yeşil ve rekreasyon alanları yüzde 32 arttı.

Sosyal donatı alanlarına göre de öncekine göre fevkalade medeni bir proje olarak bu eser ortaya çıktı. Proje kapsamında ilkokul, anaokulu ortaokul, lise olmak üzere 11 adet okul var. 3 adet sağlık ocağı, 3 adet de cami var. Vatandaşlarımız illa pazar yerimiz olsun dedi, biz de onlara pazar yeri sağladık.

Spor Kültür Gençlik Merkezi de belki de Türkiye´nin en modern mükemmel merkezlerinden biri olacak. Bir büyük hastanemiz var. Bir müze alanımız olacak. Akaryakıt istasyonu olacak. Sur Caddesi dediğimiz caddeden de raylı sistem veya bir toplu ulaşım sistemini en uygun biçimde geçireceğiz ve mevcut raylı sisteme bağlayacağız. Böylece bu bölgenin de toplu ulaşım sistemine bağlanmasını da sağlayacağız.?

Akıllı kent olacak

Kepez Santral Kentsel Dönüşüm Projesi´nin Avrupa Birliği´nin Ufuk 2020 programında Akıllı Kent Olmak için yarışan 17 proje arasından ilk üçe girdiğini belirten Türel, ?MAtchUP Akıllı Kent Kepez Santral Projesi ile 5 Milyon Avro hibe desteğini aldık. Yarısına yakını da kasamıza geldi.

Bu hibeyle akıllı aydınlatmalar, elektrik enerji depolama ve üretim alanları, akıllı yönetim uygulamaları, akıllı sayaçlar ile Kepez Santral örnek bir akıllı kent olacak. Biz bu projeyi Avrupa Birliği´nin yapmış olduğu eşleşmeyle Valencia ve Dresden belediyelerimizle birlikte yürütüyoruz? şeklinde konuştu.

Bol ödüllü proje

Türel şöyle devam etti: ?Kepez Santral Dönüşüm Projesi 5. Ulusal Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi´nde ?En İyi Dönüşüm Projesi? seçildi. Çok ödül alacağını biliyorduk. Çağdaş mimarisi sosyal ve çevreci unsurlarıyla ön plana çıkan proje dünyanın en eski ve en saygın tasarım yarışmalarından olan Green GOOD DESIGN kapsamında ödül kazandı.

Avrupa Mimarlık Sanat Tasarım ve Kentsel Araştırmalar Merkezi ile Chicago Athenaeum Mimarlık ve Tasarım Müzesi tarafından verilen bu ödül ulaşım, mimarlık, kentsel planlama gibi farklı disiplinlerden projeleri uluslararası düzeyde ödüllendiriyor.?

Hukuksal hiçbir sorun yok

Projede yargıyla ilgili zerre kadar bir sorun olmadığının altını çizen Başkan Türel, ?Danıştay da Bakanlık aleyhinde kentsel dönüşüme açılan davaların hepsi tamamlandı bitti. Yürütmeyi durdurma zaten reddedilmişti. Esastan verilen karar da idare lehine tamamlandı. Dolayısıyla yargıyla ilgi sorun şu anda sıfır.  Yani hiçbir yargı sorunu yok? dedi.

Finansal sıkıntı bulunmuyor

Projeyle ilgili finansal bir sorun bulunmadığını da vurgulayan Türel, şunları ifade etti: ?Burada özellikle Sayın Cumhurbaşkanımıza gerçekten Antalya adına Antalyalılar adına teşekkür etmek isterim. Biz bu yoluculuğa çıkıyorken bunun çok önemli finansman ihtiyacı olacağını ve bunun mutlaka karşılanması gerektiğini biliyorduk ve Sayın Cumhurbaşkanımız bizzat benim yanımda 3 kez telefonla aramak suretiyle bu projenin bütün finansman problemlerini çözdü.

Yani şu anda bu projenin finansmanı bankada hazır ve inşaatımız çok hızlı bir şekilde devam ediyor. Tabi bu işleri karıştırmak, bu işlere yalan karıştırmak, iftira atmak suretiyle vatandaşın memnuniyetsizliğini kendine memnuniyet olarak kabul edenler her zaman çıkıyor. Biz bunları anlayışla karşılıyoruz artık. Yapılacak bir şey yok. Ama işler ilerledikçe Allah´a şükürler olsun hep biz haklı çıkıyoruz onlar mahcup oluyorlar. Onlar mahcup olmaya devam edecekler.?

Tapular Şubat ayında

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, hak sahipleri dairelerinin de içinde bulunduğu 93 bloğun 2019 senesinde tamamlanacağını belirterek, ?Şubat ayında 5 bin 47 daire tapumuzu vatandaşlarımıza inşallah mütevazi bir törenle dağıtacağız ve 2019 senesi içerisinde de onların inşallah dairlerine kavuşmasını sağlayacağız? dedi.

Başkan Türel,  hak sahiplerinin dairelerinin nasıl olacağının gösterildiği, tefrişatı tamamlanan örnek daireyi de inceledi.

Antalya´nın yaşam merkezi olacak

Kepez Santral Projesi´ni yürüten Büyükşehir Belediyesi iştiraki ANTEPE´nin Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Yantaç, tam bir yaşam merkezi haline gelecek projede 260 bin metrekare yeşil alan bulunduğunu belirtti. Tüm projeyi tam ortadan kesen 160 dönümlük çok büyük bir parkın olacağını anlatan Yantaç, ayrıca Antalya´nın projenin çok büyük bir meydan ve kültür merkezine kavuşacağını kaydetti.

90 bloğun inşaatı hızla sürüyor

Yüklenici firma Sur Yapı Genel Müdür Yardımcısı Burçin Gürler Bozkurthak sahipleri konutlarının da içinde bulunduğu 93 adet bloğun 90´ının temelinin atıldığını, 10 bloğun kaba inşaatının tamamlandığını, diğer blokların duvar çalışmalarının hızla sürdüğünü söyledi.

Akıllı kent olacak

Avrupa Birliği Ufuk 2020 Projesi´nin müşavirliğini yürüten Sampaş firması yetkilisi Selçuk İlikcan da MAtchUP Akıllı Kent Kepez Santral Projesi´yle ilgili bilgiler verdi. İlikcan, Kepez Santral´de enerjisini güneşten alan kamu binaları, akıllı aydınlatma sistemi, güvenlik halkası uygulaması, elektrikli araçlarla ulaşımın mümkün olacağını anlattı.



BAŞKAN BAHAR: “PARAMIZIN İSTİKRARLI BİR SEYİR İZLEMESİNİ İSTİYORUZ”

BAŞKAN TAT; " YAZ SAATİNDE ESKİ SİSTEME DÖNÜLMELİ

Borsa İstanbul’da Gong Sur Tatil Evleri GYO için çaldı

SUR TATİL EVLERİ GYO’NUN HALKA ARZINA BÜYÜK İLGİ

Sur Yapı ‘Müşteri Deneyimini En İyi Yöneten Marka - Yılın Tüketici Markası’ Seçildi

Sur Yapı Tatil Evleri Antalya’dan EYT’lilere Özel ‘Emeklilikte Yazlıkta Takılanlara Büyük Fırsat!

EMO BAŞKANI TAT'TAN MAAŞ AÇIKLAMASI

SUR YAPI TESLİMLERE ARA VERMİYOR

SUR YAPI ANTALYA'DA TESLİMLER HIZ KESMİYOR

Trendyol Star Ödülleri’nin Eylül ayı sahipleri belli oldu