324379001

ÇAVDAR; "DÜDEN’ DE KİRLİLİĞE ACİL ÇÖZÜM İSTİYORUZ"

ÇAVDAR;

Antalya Eşgüdüm Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Tayfun Çavdar Düden Çayı'nın kirlendiğini belirterek yetkililerin bu konuya acil çözüm bulması gerektiğini söyledi

Antalya Eşgüdüm Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Tayfun Çavdar konuşmasında; "Su, tüm canlıların var olması için en temel yaşam gereksinimidir. Ekosistemler suyun varlığı ile hayat bulur ve zenginleşirler.

Dünyadaki içilebilir ve kullanılabilir su kaynaklarının yetersizliği canlı yaşamını tehdit etmeye başlamıştır. Dünya genelinde 1 milyar 200 bin insan su sıkıntısı yaşamaktadır. Gelecek on yıllarda su kıtlığı salgın hastalıkları, gıdaya ulaşmada zorlukları beraberinde getirecektir.  Su bu kadar önemliyken su kaynaklarımızın birer birer kirletilmesine şahitlik ediyoruz. 

Antalya’mızın can damarlarından biri olan ve kent merkezinde kalmış son şelalesinden biri olarak var olmaya çalışan Düden Çayı, sahip olduğu biyolojik çeşitlilik ve su değeri nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 03 Temmuz 2020 tarihinde “doğal sit-nitelikli doğal koruma alanı olarak tescil edilmiştir. 2020 yılı Temmuz ayında yaşanan bu sevindirici gelişme maalesef ki Düden Çayının kirlenmesinin önüne geçememiştir.

2021 yılının Ocak ayında Düden Çayında yaşanan koku, köpüklenme, balık ölümlerine dair çevre felaketi yerel ve ulusal basına yansımış kentimizin önemli bir çevre değeri kirlenmiştir. Yaşanan bu durum çevre değerleri ile ön planda olan kentimizin imajını turizm açısından da olumsuz etkilemiştir. Her ne kadar Antalya Valiliği’nin ilgili kurumlarla denetimlerini gerçekleştirildiği, bazı işletmelerin tespit edilerek cezai işlem uygulandığı açıklansa da ilerleyen süreçte kirliliğin devam ettiği bilinmektedir. 

Biz meslek odaları olarak konunun çözümüne dair katkı sunabileceğimizi, ilgili kurumlarımıza yazılı ve sözlü olarak bildirdik. Yapılan çalışmalar hakkında bilgi talep ettik. Şuan için kirlilik fiziksel boyutta görülse de Düden Çayında yaşanan çevre felaketi ile ilgili şüpheler aydınlatılmamıştır.

Mayıs 2021 tarihinde basına yansıyan Antalya Valiliğinin konuya dair detaylı rapor hazırladığı 22 işletmeye 22milyon 511 bin TL ceza kestiği ifade edilmiştir. Fakat Antalya Valiliği, Antalya Büyükşehir Belediyesi, ASAT tarafından herhangi bir bilgi ne bizlere ne kamuoyuna aktarılmıştır.

Sadece Antalya için değil tüm insanlık için böylesine önemli bir konuda Antalya Valiliği, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve ASAT bir koordinasyon içerisinde çalışarak şeffaf bir şekilde kamuoyunu bilgilendirmesi önem arz etmektedir. Bu konuda koordinasyonu sağlayacak olan Antalya Valiliğimizin, ilgili kurum ve kuruluşları bir araya getirerek Düden Çayı’nın kalıcı olarak korunmasına yönelik kentimizin tüm imkanlarıyla hareket etmesini beklemekteyiz. 

Meslek odaları olarak Düden Çayı ile ilgili olarak şunlar yapılmalıdır;
•    Kamuoyunda oluşan ilgili kurumların gerekli müdahaleyi yapmadığı veya bazı şeylerin açıklanmak istenmediği algısı ortadan kaldırılmalıdır.
•    Basına yansıyarak bahse konu olan Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Düden Çayı raporu kamuoyu ile paylaşılmalıdır.
•    Düden Çayının özellikle durağan bölgelerinde sıcaklıkla birlikte yosunlaşmanın arttığı gözlenmektedir. Müdahale edilmezse ötrafikasyonla birlikte sucul ekosistemin tahrip olacağı, koku, dip çamuru ve vektörel sorunların baş göstereceği görülmektedir. Sorumlu olan kurulumlar tarafından temizliğinin düzenli olarak yapılması ivedi önem arz etmektedir.
•    Geç kalınmış olsa da İlgili kurumların kendi sorumluluk ve görev alanları dahilinde olan çalışmalarını ortaya koyacakları, bilgi alışverişini sağlayacakları düden çayı izleme ve koruma komisyonu oluşturulmalıdır.
•    Komisyon kısa, orta ve uzun vadede Düden Çayını kalıcı olacak kurtaracak önlemleri belirlemeli ve en kısa sürede hayata geçirmelidir.
•    Komisyonda kurumlar arası görev dağılımı (denetim, numune alımı, analiz, dere temizliği biyolojik çeşitlilik araştırması gibi) belirlenmelidir. Sonuçlar online ortamda halkın erişebileceği şeffaflıkta paylaşılmalıdır.
•    Düden Şelalesi'nin ve kırkgöz kaynakları sisteminin etkilendiği beslenme alanı yaklaşık 1700- 2000 kilometrekare bir alandır. Bu alanlara atılan bütün atıklar ergeç yeraltı suyuna karışacak ve kentte yaşam sağlayan kırkgöz kaynakları sistemi şelaleleri ve yeraltı suyunu iletecektir. 1700-2000 km2 alanın tamamı koruma ve denetim altına alınmalıdır.
•    Antalya kenti mutlak koruma alanları üzerine kurulu bir kent bunun için Kent merkezine yapılan tüm sanayi tesisleri denetim altına alınmalı bu durum göz önünde bulundurulmalı ve gerekirse bu tesisler kent merkezi dışına taşınmalıdır.

Marmara denizinde yaşanan müsilajın hepimize ders olması Antalya’mızın böyle bir sorunla karşı karşıya gelmemesi için Antalya Valiliğimizi, Antalya Büyükşehir Belediyemizi, ASAT’ ı ve bağlı tüm Kurum ve Kuruluşlarımızı göreve çağırıyoruz" ifadelerine yer verdi.

ANTALYA MESLEK ODALARI EŞGÜDÜM KURULU

Antalya Barosu    Makine Müh. Odası Antalya Şubesi    Antalya Tabip Odası,
Gıda Müh. Odası Antalya Şubesi    Elektrik Müh. OdasıAntalya Şubesi    Harita Müh. Odası Antalya Şubesi
Kimya Müh. Odası Antalya İl Tem.    Mimarlar Odası Antalya Şubesi    Jeoloji Müh. Odası Antalya Şubesi
Antalya Veteriner Hekimleri Odası,    Şehir Plancıları Odası Antalya Şubesi    Maden Müh. Odası Antalya Şubesi
Ziraat Müh. Odası Antalya Şubesi    Jeofizik Müh. Odası Antalya Şubesi    Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi
İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi    Antalya SMMM Odası,    Gemi Mühendisleri Odası Antalya Şubesi
Peyzaj Mimarları OdasıAntalya Şubesi    Orman Müh. Odası Antalya Şubesi    İç Mimarlar Odası Antalya Şubesi
Antalya Diş Hekimleri Odası,    Antalya Eczacılar Odası,



MİNİKLER AKTUR LUNAPARK'TA GÖNÜLLERİNCE EĞLENDİLER

TATİL GELDİ, ŞİMDİ MURATPAŞA'DA TENEFFÜS PARK ZAMANI

BAŞKAN ÜMİT UYSAL; "MURATPAŞA DAYANIŞMA KENTİDİR"

BAŞKAN HAKAN TÜTÜNCÜ'DEN 'VEFA BULUŞMASI'

ANTALYA HAYVANAT BAHÇESİNDE BAHAR BEREKETİ

TÜNEKTEPE TELEFERİK YARIN HİZMETE AÇILIYOR

YAŞLILAR HAFTASI MAVİ EVDE KONSERLE KUTLANDI

MURATPAŞA'DA BİRLİK VE BERABERLİĞİN BULUŞMASI

RAMAZAN BOYUNCA MAHALLELERE İFTAR ÇADIRI

KOMŞU BULUŞMALARININ BU HAFTAKİ ADRESİ SEDİR

BÜYÜKŞEHİR'DEN YEŞİLÇAM YOLUNDA DOĞA YÜRÜYÜŞÜ

BÜYÜKŞEHİR'DEN ANTALYA'NIN KUŞLARI SÖYLEŞİSİ

BAŞKAN BAHAR: “PARAMIZIN İSTİKRARLI BİR SEYİR İZLEMESİNİ İSTİYORUZ”

BAŞKAN TAT; " YAZ SAATİNDE ESKİ SİSTEME DÖNÜLMELİ

Borsa İstanbul’da Gong Sur Tatil Evleri GYO için çaldı

SUR TATİL EVLERİ GYO’NUN HALKA ARZINA BÜYÜK İLGİ

Sur Yapı ‘Müşteri Deneyimini En İyi Yöneten Marka - Yılın Tüketici Markası’ Seçildi

Sur Yapı Tatil Evleri Antalya’dan EYT’lilere Özel ‘Emeklilikte Yazlıkta Takılanlara Büyük Fırsat!

EMO BAŞKANI TAT'TAN MAAŞ AÇIKLAMASI

SUR YAPI TESLİMLERE ARA VERMİYOR

SUR YAPI ANTALYA'DA TESLİMLER HIZ KESMİYOR

Trendyol Star Ödülleri’nin Eylül ayı sahipleri belli oldu