324379001

EMO´DAN TASARRUF AÇIKLAMASI

EMO´DAN TASARRUF AÇIKLAMASI

Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Metin yazılı açıklamada yaptı

Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Metin yaptığı yazılı açıklamada en büyük yatırımın ?Tasarruf´ olduğunu söyledi. Başkan Metin; ?Türkiye enerjide dışa bağımlı bir ülkedir. Tükettiğimiz enerjinin yüzde 75´ini ithal ediyoruz. Enerji, ithalattaki en önemli kalemlerimizden biridir. Tüm bu koşullara rağmen enerjiyi verimli kullanmıyoruz.

Avrupa ülkeleriyle karşılaştırdığımızda enerji savurganı bir ülke olduğumuz açıkça gözükmektedir. Bu sebeple, Ülkemizde enerjinin gereği kadar ve bilinçli olarak kullanılmasını sağlamak için her yıl 11 ? 18 Ocak tarihleri arasında Enerji Verimliği Haftası olarak kutlanmaktadır. Her sene olduğu gibi bu sene de enerji verimliliği haftası yine sessiz sedasız geçiyor.

Enerjinin, insanın günlük yaşantısında çok büyük bir yer tuttuğu muhakkaktır. Bu önemli ihtiyacın bilinçsiz kullanılması insan geleceğinde birçok olumsuz etkiyi de beraberinde getirecektir? dedi.

?Enerjinin elde edilmesi için yatırım yapılması sırasında veya tüketici tesislerinde kullanımı sırasında yüksek bedeller ödendiğini dile getiren Metin; ?Devlet yatırımlarından konutlardaki tüketime kadar giden doğru politikalar ve davranış biçimlerinin geliştirilmesi ve ülke düzeyinde yaygınlaştırılması ile verimlilik artırılabilir.

Enerji tasarrufu iki ampulden birini söndürerek yapılan kısıntı ya da programlı olarak yapılan kesinti değil, gereksinimler ve konfor şartları içersinde, fazladan ve gereksiz tüketilen enerjinin tasarruf edilmesi anlamını taşımaktadır.

Enerji Verimliliği çalışmaları bir konuya yönelik yapılıp tamamlanacak çalışma değildir. Bu çalışmaların bütünsel bir yaklaşımla düşünülmesi, birbirini etkileyen unsurların belirlenmesi ve sürekliliğin sağlanması gerekir.

Enerji konusu da diğer yönetim sistemleri gibi bir sistem anlayışı içinde ele alınmayı, enerji harcama noktalarının sürekli izlenmesini ve elde edilen verilere göre iyileştirme yapılmasını gerektirir. Bu yaklaşımla her düzeyde her zaman enerji tasarrufu yapma bilinci sağlanmalıdır? diye konuştu.

EMO Başkanı Metin ayrıca; ?Ekonomik üretimin ana unsuru olan ve hayat kalitemizi iyileştiren enerjinin kullanımından vazgeçemeyeceğimize göre erenjiyi verimli kullanalım. Tasarruf edilerek kazanılabilecek enerjiyi üretmek için, çok daha pahalı yatırımlara ve çok daha uzun zamana ihtiyaç vardır. Oysa enerji tasarrufu, daha çabuk ve ucuza elde edilebilen bir enerji kaynağıdır.

Enerji kaynaklarının sınırlı olması ve enerji fiyatlarındaki dalgalanmalar, artan rekabet koşulları kaynakların etkin kullanımını son derece önemli ve zorunlu hale getirmiştir.

Dünyanın ve ülkemizin en önemli gündem maddesi şüphesiz enerji. Enerji giderlerini dikkate almayan, enerji departmanı olmayan şirketler de rekabet koşullarında ciddi sıkıntı yaşayabilecektir. Bazı kuruluşlar, enerji verimliliği ve enerji ekonomisinin bilincine varmışlardır. Ancak büyük bir çoğunluk henüz farkında değildir. Bugün, sanayi işletmelerinde yüzde 10 ila 40 arasında enerji tasarrufu potansiyeli vardır. Çok küçük önlemlerle önemli tasarruflar sağlanabilmektedir.

Türkiye´nin enerji yoğunluğu, OECD ülkeleri ortalamasının 2 katı, Japonya´nın 4 katıdır. Yani bir dolarlık mal veya hizmet üretmek için Türkiye´de OECD ülkelerinde kullanılan enerji miktarının iki katı enerji kullanılmaktadır.

Türkiye´de binalarda birim alanı veya hacmi ısıtmak için harcanan enerjinin Avrupa ülkelerine göre 2-3 kat daha fazla olması, Türkiye´nin enerji tasarrufu açısından bir fırsatlar ülkesi olduğunu göstermektedir. En büyük enerji kaynaği tasarruftur. Bu kaynak üstelik yerli, daimî ve çevre dostudur? dedi.

Başkan Metin; ?Toplumsal faydaya odaklı sosyal sorumluluk projelerinden biri olan Enerji Verimliliği ve Enerji Tasarrufu, bilinçli yaşam tarzı kültür haline getirilmelidir. Bu nedenle kamuoyunu bilinçlendirme ve farkındalık çalışmalarına önem verilmesi kaçınılmazdır.

Enerji tasarrufu ve verimlilik bilincinin oluşturulması sürecinde öncelikle eğitim sistemimizde çocuklarımıza bu bilinci kazandırmalı ve yaşam boyu eğitim felsefesiyle tasarruf ve verimlilik hayatımızın önemli bir sloganı olmalıdır.

Ülkemizde sanayi kesimi ve konutlar, enerji tüketiminin en yüksek oranda gerçekleştiği yerler olduğu için, enerji tasarrufu yapılması gereken öncelikli yerlerdir. Gelişmişlik, günümüzde kişi başı tüketilen enerji miktarı ile değil, az enerji kullanarak daha çok ekonomik değer yaratabilmekle ölçülmektedir. "Enerji yoğunluğu" diye nitelendirilen bu kavram, yeni teknolojilerle hayata geçirilmeli; çok enerji tüketen ve çevreye de zarar veren teknolojiler terk edilmelidir? dedi.

Son olarak önerilerini de sıralayan EMO Başkanı İlhan Metin şu şeklide konuştu; ?Gerçekçi bir enerji politikası hazırlanmalı, ve gerçekçi hedefler konulmalıdır. Geniş katılımlı istişare toplantılarıyla genel kabul gören politikalar oluşturulmalıdır. Devlet Nükleer enerji tartışmaları yerine Enerji Verimliliği ve tararrufa odaklanmalı ve dikkatleri buraya çekmelidir.

İlgili Meslek Odaları-Endüstri-Üniversite-Hükümet işbirliği sağlanmalı ve Enerji bakanlığı ve TUBITAK bu işbirliğinde etkin rol oynamalıdır. Yerli enerji kaynaklarından, bilhassa yenilenebilir olanlardan, azami istifadeye öncelik verilmelidir ve Rüzgar santralleri sanayiinin kurulması ve geliştirilmesi teşvik edilmelidir. Meskenlerde ve Endüstriyel tesislerde enerji israfı çok yüksek oranlardadır.

Sadece sıcak yüzeylerin izole edilmesi bile çok büyük tasarruflara sebep olacak ve maliyetleri düşürecektir. Enerji tasarrufu vergi indirimi gibi teşviklerle cazip hale getirilmelidir. Belediyeler, mimarlar ve müteahhitler enerji konularında eğitilmeli ve kağıt üzerinde kalan enerji yönetmelikleri hayata geçirilmelidir.

Enerji verimliliği konusunda bir ?Topyekün Seferberlik? ilan etmelidir. İşleme değil, sonuçlara odaklanmalı ve başarı belirlenen hedeflere ulaşma seviyesiyle ölçülmelidir. Meslek ve sivil toplum kuruluşları, bilhassa Elektrik Mühendisleri Odası, enerji verimliliği gibi konularda etkin ve yaygın rol oynamalı ve önderlik etmelidir? dedi.

EMO Başkanı İlhan Metin son olarak; ?Enerji verimliliği, ülkemiz ekonomisinin gelişimine çok önemli bir katkı, iklim değişikliği ve küresel ısınma ile mücadelede etkin bir yöntemdir. Bu nedenle enerji verimliliği konusunda yapılan tüm doğru uygulamaları destekliyoruz. En ucuz ve temiz enerji tasarruf edilen enerjidir? diyerek sözlerini noktaladı.



BAŞKAN BAHAR: “PARAMIZIN İSTİKRARLI BİR SEYİR İZLEMESİNİ İSTİYORUZ”

BAŞKAN TAT; " YAZ SAATİNDE ESKİ SİSTEME DÖNÜLMELİ

Borsa İstanbul’da Gong Sur Tatil Evleri GYO için çaldı

SUR TATİL EVLERİ GYO’NUN HALKA ARZINA BÜYÜK İLGİ

Sur Yapı ‘Müşteri Deneyimini En İyi Yöneten Marka - Yılın Tüketici Markası’ Seçildi

Sur Yapı Tatil Evleri Antalya’dan EYT’lilere Özel ‘Emeklilikte Yazlıkta Takılanlara Büyük Fırsat!

EMO BAŞKANI TAT'TAN MAAŞ AÇIKLAMASI

SUR YAPI TESLİMLERE ARA VERMİYOR

SUR YAPI ANTALYA'DA TESLİMLER HIZ KESMİYOR

Trendyol Star Ödülleri’nin Eylül ayı sahipleri belli oldu

SUR YAPI TATİL EVLERİ ANTALYA'DA 4 MEVSİM TATİL

SUR YAPI ANTALYA'DA TESLİMLER TÜM HIZIYLA DEVAM EDİYOR

BAŞKAN BAHAR: “PARAMIZIN İSTİKRARLI BİR SEYİR İZLEMESİNİ İSTİYORUZ”

BAŞKAN TAT; " YAZ SAATİNDE ESKİ SİSTEME DÖNÜLMELİ

Borsa İstanbul’da Gong Sur Tatil Evleri GYO için çaldı

SUR TATİL EVLERİ GYO’NUN HALKA ARZINA BÜYÜK İLGİ

Sur Yapı ‘Müşteri Deneyimini En İyi Yöneten Marka - Yılın Tüketici Markası’ Seçildi

Sur Yapı Tatil Evleri Antalya’dan EYT’lilere Özel ‘Emeklilikte Yazlıkta Takılanlara Büyük Fırsat!

EMO BAŞKANI TAT'TAN MAAŞ AÇIKLAMASI

SUR YAPI TESLİMLERE ARA VERMİYOR

SUR YAPI ANTALYA'DA TESLİMLER HIZ KESMİYOR

Trendyol Star Ödülleri’nin Eylül ayı sahipleri belli oldu