324379001

HANCIOĞLU; 'GÜN GEÇTİKÇE DAHA KÖTÜYE GİDİYORUZ'

HANCIOĞLU;

ASMO Başkanı Hancıoğlu düzenlediği basın toplantısında yüksek enflasyon, alım gücünün düşmesi, göç sorunu ve EYT konularına değindi

ASMO Başkanı Hancıoğlu, yüksek enflasyon, alım gücünün düşmesi, göç sorunu ve EYT konularına değinerek, “Ülkemizde, memurların, işçilerin, emekli, dul ve yetimlerin, çiftçilerin ekonomik durumları, enflasyon nedeniyle her geçen gün daha  kötüye gitmektedir” dedi.
 

‘Son yıllarda ülkemizi derinden sarsan büyük bir ekonomik krizle karşı karşıyayız’ diyen Antalya Serbest Muhabereci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Sacittin Hancıoğlu,  “Kriz, her ne kadar sosyal bilimciler tarafından çoğu kez, birden bire meydana gelen kötüye gidiş, büyük sıkıntı ve bunalım gibi kelimelerle eş anlamda kullanılsa da, önceden bilinmeyen, hesaba alınmayan, ya da öngörülmeyen bazı gelişmelerin, makro düzeyde devleti, firmaları dolayısıyla girişimcileri ciddi olarak etkileyecek sonuçlar ortaya çıkarmasıdır. 

Devlet, firmalar ve halk açısından bakıldığında krizin, enflasyonun ekonomik bir sorun olduğu hem de büyük bir sorun olduğu görülmektedir. Biz ekonomimizin çarklarının durmaması için; 2020 -2021 yıllarında tüm dünyamıza olduğu gibi ülkemizde de ciddi tahribatı olan ve hala da etkileri devam eden pandemide çok çalıştık ve hepinizin bildiği gibi tam manası ile elimizi taşın altına sokan bir sektör olmamıza rağmen;  içine düştüğümüz sıkıntılardan da, olumsuz anlamda en çok biz etkilendik” dedi.


‘Teşviklerden yararlanamadık’
Birçok sektöre getirilen teşviklerden yararlanamadıklarını anlatan Hancıoğlu, “ Bu sıkıntılı dönem için bazı sektörlere getirilen KDV indirimleri bizlere tanınmadı. Üstelikte Gelir vergisi ve KDV kanunundaki çelişkiden kaynaklanan nedenlerden dolayı tahsil edemediğimiz ücretlerin KDV’sini de ödemek durumunda kaldık. 

3568 sayılı Kanunun 46. maddesi gereğince hazırlanan 2023 yılı Asgari ücret tarifesine uygulanan artışın en azından yüzde  122 oranındaki yeniden değerleme oranınında olacağını beklerken, ne yazık ki yüzde  85  şeklinde bir artış yapılmıştır.

Üst birliğimiz TÜRMOB’un 06.01.2023 tarih ve 19 no’lu kararı ile yeniden değerleme oranının tarifeye yansıtılarak uygulanmasına karar verilmiş olup,  enflasyondan kaynaklı kayıpları telafi edecek şekilde tarifedeki ücretlere yeniden değerleme oranı kadar (yüzde 122) farkının yansıtılarak uygulanması tavsiye edilmiştir.
 

Üst birliğimizin bu tavsiyesine ülkemizin hemen hemen bütün illerinde olduğu gibi bizde uyup; buna göre hazırladığımız tarife bugünden itibaren Odamızın WEB sayfasında yayınlanacaktır” diye konuştu. 
      
Göç ve beraberinde getirdikleri
Ciddi orandaki göçe değinen Başkan Hancıoğlu, “Ülkemiz özellikle komşu ülkelerdeki çatışmalar nedeniyle;  ciddi oranda dış göç alıyor. Bu, demografik yapıyı etkiliyor. 

Bilimsel açıklamalara göre:  Nüfusumuzun yüzde 25'i yabancılardan oluşuyor. Bu da konuta erişilebilirlik problemini gündeme getiriyor. Konut fiyatlarında çok ciddi artış var. Son 3 yılda 600 bin TL olan bir daire, 5 milyonun üzerine çıktı. Bu durum, emlak fiyatlarını da artırıyor. 

Aynı şekilde kiralarda da artış oluşuyor, bu ciddi bir problem. Özellikle öğrenciler, burada yaşayan halk için artık konut erişilemez hale geldi. Bu noktada dışsal ve içsel krizler kentleri farklı etkiliyor. Özellikle Antalya bir taraftan hem çekici oldu hem de burada yaşayanlar için çok ciddi konuta erişim problemini gündeme getirdi. 

Dünyada en yüksek enflasyonuna sahip ülkelerden birinin vatandaşları olarak haftalardır gözümüz kulağımız 2023 asgari ücretindeydi. Tabii bu artışı sadece asgari ücretli değil; işveren, firmalar hatta asgari ücretten yüksek kazananlar da merak ediyordu. Ücret net 8500 lira olarak açıklandı. Bu da yaklaşık %55'e yakın bir artışa denk geliyor. 

Matematikle arası kötü olmayan herkes bilir ki diğer ücretlerin bu kadar artmaması ücretlerin asgari ücrete yakınsaması anlamına geliyor. Bu duruma kamu çalışanları isyan etti ve refah payı talepleri yinelendi. Göç çok fazla. Orta ve aktif yaş grubu elbette burada tutunmaya çalışacak. Kendi bildiği işlerde çalışacak ya da kendi işini yaratıp, yeni sektörlerin oluşmasına da fırsat oluşturabilir. 

Ekonomik anlamda Antalya'da bir dönüşüm gündeme gelebilir. Şu anda böyle bir dönüşüme başlanmış durumda. Özellikle yabancıların tercih ettiği Hurma- Sarısu bölgelerine gittiğimizde, birçok küçük firma açıldığını görüyoruz. Yazılım Mühendisliği, Ev tekstil veya estetik gibi konularda farklı imkanları gözlemleyebiliyoruz.

Bu kadar çok gelen grup bir sektörde çalışacak ve sektörel dönüşümü de beraberinde getirebilecek. Eğer konuta erişim, yaşanabilirlik ve yaşam kalitesi anlamında yerel halk erişemezse; mevcut genç nüfusumuzu da kaybedebilme riskini barındırır. Burada yaşayanların yaşam kalitesini artırarak, konuta erişilebilirliğini sağlamak diğer sektörleri de etkileyecektir. 

Aynı zamanda genç nüfusu burada da tutabilecektir ki; biz de gelecekte bu noktada daha sürdürülebilir bir kent olabiliriz. Kendi yerel kültürümüzü ve yerel halkımızı da kaybetmeden farklılıklarımızla büyüyelim” dedi.

‘EYT bekleyişi sürüyor’ 
Ülkemizde bir adaletsiz uygulamanın düzenlenmesi ile ilgili önemli bir yol alındı.
(EYT) Emeklilikte Yaşa Takılanlar.  Hala yasalaşmadı ama umarım seçimden önce yasalaşır da; adalet kısmen de olsa yerini bulur. Kısmen dememizin sebebi; erken emekliliğin önünü kesmek amacıyla 1999 yılında yaşadığımız büyük depremden hemen sonra çıkartılan yasa ile emeklilikte gün, yıl kriterinden sonra yaş şartı da getirilmişti.  

Her ne kadar ülkemizin genel menfaatine uygun da olsa; bu uygulamanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren ilk defa sigortalı olanları kapsaması kesinlikle doğru ve adaletli olurdu. Ülkemizde, memurların, işçilerin, emekli, dul ve yetimlerin, çiftçilerin ekonomik durumları; enflasyondaki büyük artışlar nedeniyle her geçen gün kötüye gitmektedir. 

Seçim ekonomisinin uygulanması alışkanlık haline gelen ülkemizde seçimlerden önce bile sıkıntı içinde olan halkımızın; Seçimlerden sonraki durumlarını öngörmek ne yazık ki bizleri korkutmaktadır. Bizi dünyanın geleceğinde söz sahibi bir ülke konumuna getirecek planların ve reformların gerekliliği herkesçe bilinmektedir.  

Bu nedenle her zaman Türkiye için çalışan, siyasi, akademik ve bürokratik tüm kadrolar Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılına yakışır bir ilerleme kaydedebilmek için büyük vereceklerine inancımız tamdır. Cumhuriyetimizin üzerine yapılandırıldığı temel felsefenin ışığında, hep daha iyiyi hedefleyen bir tutumla bugüne varmış bulunmaktayız. 

Bu anlayışı hiç kaybetmeden, Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yerinde duran, geriye gidiyor demektir. İleri, daima ileri! “   sözünü düstur ederek çalışacak ve daima ileriyi hedefleyerek yolumuza devam edecek; 2023 yılına, Cumhuriyetimizin 100. yılına doğru hızlı ve emin adımlarla ilerleyeceğiz. Buna bütün kalbimizle inanıyoruz” diyerek konuşmasını tamamladı.



BAŞKAN TAT “YANGINLAR ÖNLENEBİLİR AFETLERDİR”

BAŞKAN KOLPAK PROJELERİNİ AÇIKLADI

EMO'DAN KADINLAR GÜNÜ KUTLAMASI

BAŞKAN BEKİR KIVRIM, BELEDİYE PERSONELİNE SÖZ VERDİ

BAŞKAN ADAYI BEKİR KIVRIM BAŞKAN GENÇ’İ ZİYARET ETTİ

BAŞKAN KIVRIM'DAN SANAYİ ESNAFINA ZİYARET

BAŞKAN RIZA SÜMER, ÖĞRENCİLERİ DİNLEDİ

BAŞKAN RIZA SÜMER’DEN YOĞUN SEÇİM MESAİSİ

BAŞKAN KIVRIM; "DÖŞEMEALTI BİZİMLE ALTIN ÇAĞINI YAŞAYACAK"

BAŞKAN KIVRIM SALI GURUBUNUN KONUĞU OLDU

BAŞKAN SÜMER'DEN MİTİNG GİBİ MAHALLE BULUŞMASI

BEKİR KIVRIM BAŞKAN'DAN BAHŞİ'YE ZİYARET

BAŞKAN BAHAR: “PARAMIZIN İSTİKRARLI BİR SEYİR İZLEMESİNİ İSTİYORUZ”

BAŞKAN TAT; " YAZ SAATİNDE ESKİ SİSTEME DÖNÜLMELİ

Borsa İstanbul’da Gong Sur Tatil Evleri GYO için çaldı

SUR TATİL EVLERİ GYO’NUN HALKA ARZINA BÜYÜK İLGİ

Sur Yapı ‘Müşteri Deneyimini En İyi Yöneten Marka - Yılın Tüketici Markası’ Seçildi

Sur Yapı Tatil Evleri Antalya’dan EYT’lilere Özel ‘Emeklilikte Yazlıkta Takılanlara Büyük Fırsat!

EMO BAŞKANI TAT'TAN MAAŞ AÇIKLAMASI

SUR YAPI TESLİMLERE ARA VERMİYOR

SUR YAPI ANTALYA'DA TESLİMLER HIZ KESMİYOR

Trendyol Star Ödülleri’nin Eylül ayı sahipleri belli oldu