324379001

KURBAN BAĞIŞI YAPARKEN AMAN DİKKAT

KURBAN BAĞIŞI YAPARKEN AMAN DİKKAT

Kurban bağışı yapayım derken siber suçlulara para kaptırmayın

Kurban Bayramı yaklaşırken birçok kişi bu özel dönemde bağış yapacak hayır kurumu aramaya başladı. Hem zamandan tasarruf sağladığı hem de kolay olduğu için, hayır kurumlarına internet üzerinden bağış yapmak daha çok tercih ediyor. Ancak online ödeme, bankacılık işlemi ve alışveriş yapanların sayısının artmasıyla finansal kimlik avı saldırıları da yıl genelinde yüksek düzeyde oluyor. Tatil dönemlerinde ise kalabalığın arasına gizlenmek çok daha kolay hale geliyor. Bu nedenle Kaspersky Lab, siber suçluların özellikle kutsal günlerde vicdanınızdan faydalanmaya çalışabileceği konusunda uyarıyor.

Kurban Bayramı gibi kutsal dönemlerde insanlar doğal olarak başkalarına yardımcı olmak ve topluma katkıda bulunmak istiyor. Ancak dolandırıcılar bundan nasıl para kazanılacağını iyi biliyor. Sahte bağış siteleri ve hesapları açan dolandırıcılar, insanların para göndermesi için duygusal bir e-posta gönderiyor. Toplanan paralar ise ihtiyaç sahiplerine ulaşmıyor. Bu yöntemler, insanların iyi niyetini kullandığı için başarılı oluyor. Bu nedenle her zaman kendi araştırmanızı yapmanız gerekiyor. Gerçek hayır kurumlarının, hedeflerini açıkladığı ve vergi muafiyeti belgesinin yer aldığı düzgün websiteleri mutlaka vardır. Bu noktada, bağış sitelerinin gerçek olup olmadığını araştırmak ve temsil ettikleri kurumlarla gerçekten bağlantıları var mı diye kontrol etmek ve şüpheli görünen siteler üzerinden bağış göndermemek önemli.

Yalnızca Kurban Bayramı gibi özel dönemlerinde değil tüm yıl, internet üzerinden bağış yaparken kendinizi korumak için Kaspersky Lab şunları tavsiye ediyor:

Bağlantıların gerçek olduğunu varsaymayın: Bir bankanın internet şubesini, bir internet mağazasını veya bir ödeme sitesini ziyaret etmeniz gerektiğinde bir bağlantıya tıklamak yerine URL´yi adres satırına kendiniz yazın. Aşağıdakilerde yer alan bağlantılara tıklayarak web sitelerine girmeyin:

  • E-postalardaki bağlantılar
  • Sosyal ağ sitelerindeki mesajlar
  • Chat odalarındaki mesajlar
  • Şüpheli sitelerdeki ilanlar
  • Tanımadığınız kişiler tarafından gönderilen bağlantılar

Sahte iletilere dikkat edin: Çoğu kurum asla e-posta ile aşağıdakileri talep etmez:

  • E-posta ile kişisel verilerin gönderilmesi
  • Kimlik doğrulama için web sitesinin ziyaret edilmesi
  • Açılır bir pencereye kişisel verilerin girilmesi

Bir hayır kurumuna bağışta bulunacaksanız kurumun gerçek ve ödeme bilgilerinin sahte olmadığından emin olun.Bağış yapmayı düşündüğünüz hayır kurumu hakkında önceden ek bilgi edinin.

  • Yardım etmek istediğiniz kişinin adını kontrol edin. Hayır kurumlarının web sitelerinde hepsi hakkında bilgi bulunur. Ayrıca, arayıp bilgileri kontrol edebileceğiniz bir telefon numarası da her zaman vardır.
  • Ödeme detaylarını internet arama sistemleri üzerinden kontrol etmelisiniz. Siber suçlular, benzer websiteleri veya mesajlar oluşturup ödeme bilgilerini değiştirerek gerçek yardım taleplerini kopyalayabilir. Yüksek ihtimalle, birçok arama sonucunda veya internet dolandırıcılığı hakkındaki web sitelerindeki kara listelerde sahte ödeme bilgilerini göreceksiniz.

Şifreleme kullanın: Gizli veri girmeniz gerektiği her zaman şifreli bağlantı kullandığınızdan emin olun. Bir bağlantı güvenliyse URL her zaman ?https´ harfleriyle başlar. Ayrıca, tarayıcının durum çubuğunda küçük bir kilit işareti yer alır. Kilit simgesine tıkladığınızda, sitede uygulanan SSL kimlik doğrulama sertifikası hakkındaki bilgileri yakından inceleyin. Sertifikanın ne zaman, kim tarafından ve hangi dönem için verildiğini görebilirsiniz.

Kendi bilgisayarınızı ve kendi internet bağlantınızı kullanın: Bankacılık hizmetlerine veya internet mağazalarına erişmeniz gerektiğinde internet kafelerde, havalimanlarında, kulüplerde, otellerde, kütüphanelerde veya diğer mekanlarda bulunan herkese açık bilgisayarları kullanmaktan kaçınmanız tavsiye edilir. Herkese açık olan bu bilgisayarlarda birçok casus yazılım çalışıyor olabilir. Durum böyleyse bu zararlı programlar, parolalarınız da dahil olmak üzere klavyeyle yazdığınız her şeyi kaydedebilir ve internet trafiğini izleyebilir.

İnternet işlemleri için kendi bilgisayarınızı kullansanız da açık Wi-Fi ağlarıyla internete bağlanmaktan kaçının. Herkese açık bir Wi-Fi ağında trafiğin ağ yöneticisi veya siber suçlular tarafından izlenebilme riski bulunur. Ağ solucanlarıyla saldırılar da düzenlenebilir.

Ana kredi kartınızı veya banka kartınızı kullanmayın: Sadece internet üzerinden yaptığınız alışverişlerde kullanacağınız özel bir karttan faydalanabilirsiniz. ?İnternet için kullandığınız kredi kartınızın´ limitini kısıtlamanız veya ?internette kullandığınız banka kartının´ içinde sınırlı bir miktar para tutmanız da mümkün.

İşletim sisteminizdeki ve uygulamalarınızdaki açıkları kapatın: Bilgisayarınızdaki ve diğer cihazlarınızdaki işletim sistemlerinin ve uygulamaların en son güncellemelerinin yapıldığından emin olun. Böylece, zararlı yazılımlar ve saldırılar için kullanılabilecek işletim sistemi ve uygulama açıklarının ortadan kaldırılmasına yardımcı olursunuz.

Zararlı yazılımlara ve internet güvenliği risklerine karşı korunun: Sağlam bir güvenlik çözümü sizi virüslere, solucanlara, truva atlarına ve daha fazlasına karşı koruyabilir. Zararlı yazılım önleyici bazı ürünler, internet üzerinden alışveriş yaparken ve bankacılık sitelerini kullanırken ek güvenlik katmanları sağlayan özel teknolojilere sahiptir.



MİNİKLER AKTUR LUNAPARK'TA GÖNÜLLERİNCE EĞLENDİLER

TATİL GELDİ, ŞİMDİ MURATPAŞA'DA TENEFFÜS PARK ZAMANI

BAŞKAN ÜMİT UYSAL; "MURATPAŞA DAYANIŞMA KENTİDİR"

BAŞKAN HAKAN TÜTÜNCÜ'DEN 'VEFA BULUŞMASI'

ANTALYA HAYVANAT BAHÇESİNDE BAHAR BEREKETİ

TÜNEKTEPE TELEFERİK YARIN HİZMETE AÇILIYOR

YAŞLILAR HAFTASI MAVİ EVDE KONSERLE KUTLANDI

MURATPAŞA'DA BİRLİK VE BERABERLİĞİN BULUŞMASI

RAMAZAN BOYUNCA MAHALLELERE İFTAR ÇADIRI

KOMŞU BULUŞMALARININ BU HAFTAKİ ADRESİ SEDİR

BÜYÜKŞEHİR'DEN YEŞİLÇAM YOLUNDA DOĞA YÜRÜYÜŞÜ

BÜYÜKŞEHİR'DEN ANTALYA'NIN KUŞLARI SÖYLEŞİSİ

BAŞKAN BAHAR: “PARAMIZIN İSTİKRARLI BİR SEYİR İZLEMESİNİ İSTİYORUZ”

BAŞKAN TAT; " YAZ SAATİNDE ESKİ SİSTEME DÖNÜLMELİ

Borsa İstanbul’da Gong Sur Tatil Evleri GYO için çaldı

SUR TATİL EVLERİ GYO’NUN HALKA ARZINA BÜYÜK İLGİ

Sur Yapı ‘Müşteri Deneyimini En İyi Yöneten Marka - Yılın Tüketici Markası’ Seçildi

Sur Yapı Tatil Evleri Antalya’dan EYT’lilere Özel ‘Emeklilikte Yazlıkta Takılanlara Büyük Fırsat!

EMO BAŞKANI TAT'TAN MAAŞ AÇIKLAMASI

SUR YAPI TESLİMLERE ARA VERMİYOR

SUR YAPI ANTALYA'DA TESLİMLER HIZ KESMİYOR

Trendyol Star Ödülleri’nin Eylül ayı sahipleri belli oldu