324379001

OBEZİTE ÇOCUKLUKTA BAŞLIYOR

OBEZİTE ÇOCUKLUKTA BAŞLIYOR

Obezite Cerrahisi Uzmanı Op.Dr. Tufan Ergenç, kötü beslenme ve hareketsiz yaşam dışında insanları obeziteye götüren birçok faktör olduğunu açıkladı.

Obezite Cerrahisi Uzmanı Op.Dr. Tufan Ergenç, kötü beslenme ve hareketsiz yaşam dışında insanları obeziteye götüren birçok faktör olduğunu açıkladı. Dr. Ergenç; genetik faktörler, doğum ve çocukluk alışkanlıkları, ilaçlar ve tıbbi koşullar, güçlü açlık hormonları, leptin direnci, kötü beslenme eğitimi, bağımlılık yapan gıdalar ve çevre gibi etkenlerin kişilerde obezite riskini artırdığını açıkladı.

Obezite Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tufan Ergenç, kötü beslenme alışkanlıkları ve hareketsizlik dışında birçok faktörün obeziteye neden olduğunu anlattı. Ergenç, "İnsanlar kilo alımı için kötü beslenme tercihleri ve hareketsizliği suçluyor.

Ancak her zaman bu faktörler obeziteye yol açmıyor. Kötü beslenme veya hareketsizlik dışındaki bir çok faktör, kişinin kontrolü dışında obeziteyi tetikleyebilir. Genetik faktörler, doğum ve çocukluk alışkanlıkları, ilaçlar ve tıbbi koşullar, güçlü açlık hormonları, leptin (tokluk hormonu) direnci, bağımlılık yapan gıdalar ve çevre gibi faktörler obeziteye neden olabilir" dedi.

ANTİDEPRESANLAR OBEZİTEYE SÜRÜKLÜYOR...

Obezite oluşumunda genetik faktörlerin önemli bir etkisi olduğunu anlatan Op.Dr. Tufan Ergenç, annenin hamileyken aşırı kilolu olması ve kişilerin aile diziliminde obez bireylerin varlığı nedenleriyle obezite görülme sıklığının arttığını açıkladı. Dr. Ergenç, çocukların doğumundan başlayan sağlıksız beslenme alışkanlıklarının da obeziteye temel oluşturacağını ifade etti.

Antidepresanlar, diyabet ilaçları gibi ilaçların kullanımının da şişmanlığa yol açtığını söyleyen Dr. Ergenç; "Yoğun antidepresan kullanımları ve diyabet hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçlar, metabolizma hızını azaltabilir hatta vücudun yağ yakma yeteneğini değiştirebilir. Vücut yağ depolayabilir. Bu tip durumlar yine kişilerin isteği dışında oluşan kilo alımlarına sebebiyet verebilir" dedi.

LEPTİN DİRENCİ OLANLAR DİKKAT

Aşırı yemek yeme ihtiyacının irade eksikliğinden değil, güçlü açlık hormonunun varlığından kaynaklandığını belirten Dr. Ergenç, bu tip hormon fazlalığından kaynaklı olarak kişilerde aşırı yeme düzeninin bağımlılığa dönüşeceğini vurguladı.

Leptin hormonunun fazla olması kişilerde obeziteye yol açtığını söyleyen Dr. Ergenç; "Obez bireylerde leptin hormonu çok fazladır. Bu bireylerde açlıktan kurtulmak için açlık artar ve enerji harcamaları azalır. Bu sebeple de leptin direnci olan kişiler, irade ile kilo vermekte güçlük çeker" şeklinde konuştu.

BESLENME EĞİTİMİ OBEZİTE İLE MÜCADELEDE TEMEL FAKTÖR

Kötü beslenme eğitimi ve bağımlılık yapan abur cubur kullanımının kilo alımını arttıran önemli etkenler arasında olduğunu belirten Op. Dr. Ergenç; bazı gıdaların bağımlılık yarattığını ve bu alışkanlığın oluşmaması için kişilerin erken yaşta sağlıklı beslenme eğitimi alması gerektiğini vurguladı.

Dr. Ergenç, " Sağlıklı beslenme ve alışkanlıkların oluşmasında çevre faktörü çok önemlidir. Sağlıklı gıdalara erişim anlamında artık dünya bir çöl olmuş durumda. Teknolojiye olan bağımlılık ve fast food tüketimiyle birleşti. Sonucunda obezite ortaya çıktı. " dedi.

Obezitenin seçim olmadığının altını çizen Ergenç, " Obezite karma bir hastalıktır. Fazla yeme ihtiyacı, basit nedenlerle ortaya çıkmamış olabilir. Emin olun hiç kimse obez olmayı seçmez" şeklinde konuştu.



ÇOCUKLARDA D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNE DİKKAT

BÜYÜKŞEHİR'İN SAĞLIKÇILARI VATANDAŞIN HİZMETİNDE

KEPEZ BELEDİYESİ 'GEBE OKULU' FAALİYETE GEÇİYOR

BAŞKAN ÜMİT UYSAL COVİD- 19 HASTALAĞINI ATLATTI

KEPEZ BELEDİYESİ'NDEN SAĞLIK RAPORU HİZMETİ

DR. ÇELİK'TEN ESTETİK ÖNERİLERİ

ÇOCUKLARDA ASPİRİN KULLANIMINA DİKKAT

MURATPAŞA ŞEFKAT MESAİSİNE DEVAM EDİYOR

MURATPAŞA'DA YORULAN ZİHİNLERE FİTNESS

KONESKOOP'UN AŞI KAMPANYASINA YOĞUN İLGİ VAR

KEPEZ'DEN 15 BİN HASTAYA FİZİK TEDAVİ HİZMETİ

BÜYÜKŞEHİR'DEN YETİŞKİNLERE ÜCRETSİZ DİŞ TEDAVİSİ

BAŞKAN BAHAR: “PARAMIZIN İSTİKRARLI BİR SEYİR İZLEMESİNİ İSTİYORUZ”

BAŞKAN TAT; " YAZ SAATİNDE ESKİ SİSTEME DÖNÜLMELİ

Borsa İstanbul’da Gong Sur Tatil Evleri GYO için çaldı

SUR TATİL EVLERİ GYO’NUN HALKA ARZINA BÜYÜK İLGİ

Sur Yapı ‘Müşteri Deneyimini En İyi Yöneten Marka - Yılın Tüketici Markası’ Seçildi

Sur Yapı Tatil Evleri Antalya’dan EYT’lilere Özel ‘Emeklilikte Yazlıkta Takılanlara Büyük Fırsat!

EMO BAŞKANI TAT'TAN MAAŞ AÇIKLAMASI

SUR YAPI TESLİMLERE ARA VERMİYOR

SUR YAPI ANTALYA'DA TESLİMLER HIZ KESMİYOR

Trendyol Star Ödülleri’nin Eylül ayı sahipleri belli oldu