Tarih: 22.12.2024 02:56

Entegratörlük Yetkisi Basın Açıklaması

Facebook Twitter Linked-in

Entegratörlük Yetkisi Basın Açıklaması
 
15.07.2015 tarihli ve 29417 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik uyarınca, ticari faaliyette bulunan hizmet sağlayıcıların gerçek ve tüzel kişi alıcıların elektronik posta ve telefon numarası gibi elektronik iletişim adreslerine ticari elektronik ileti gönderebilmesi için kendileri tarafından ya da Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi (İYS) üzerinden önceden alıcıların onayının alınması gerekmekte olup, hizmet sağlayıcılar, kendilerine iletilen onay-ret bildirimlerini üç iş günü içinde İYS’ye kaydetmekle yükümlüdür.
Öte yandan, uygulamada birçok hizmet sağlayıcının, bu yükümlülüklerini bilişim sektöründe faaliyet gösteren şirketler (“entegratör”) aracılığıyla yerine getirdiği görülmektedir. Ancak milyonlarca kişisel ve ticari veriyi elinde bulunduran bu şirketlerin faaliyetleri, herhangi bir kamu kurumu tarafından düzenlenmemekte, ve denetlenmemekteydi. Bu durum hem İYS, hem de vatandaşlarımız açısından ciddi siber güvenlik riskleri doğurmaktaydı.
Bu kapsamda, bu şirketlerimizin yetkilendirilmesi, yükümlülüklerinin belirlenmesi ve yetkilerinin iptalini gerektiren hususların düzenlenmesi, bunlara ilişkin usul ve esasları belirlemek amacıyla, 18.09.2024 tarihli ve 32666 sayılı Resmî Gazete’de “Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi Entegratörleri Hakkında Tebliğ” (Tebliğ) yayımlanmıştır.
 

Bakanlıktan Yetki Alınması Zorunlu Hale Getirildi


Tebliğ ile ticari elektronik ileti onay ve ret işlemlerinin İYS’ye kaydedilmesi veya bu işlemlerin İYS üzerinden gerçekleştirilmesi hususlarında hizmet sağlayıcılara entegratör olarak hizmet vermek isteyen şirketlerin Ticaret Bakanlığımızdan yetki alması zorunlu hale getirilmiştir. Söz konusu hizmetler, Ticaret Bakanlığından entegratörlük yetkisi alınmadan sunulamayacaktır.
 
 
Entegratörlük Yetkisi İçin Gerekli Şartlar Belirlendi
 
Bu kapsamda, entegratörlük yetkisi almak isteyen işletmelerin;
- Anonim veya limited şirket şeklinde kurulması,
- Ödenmiş sermayesinin en az bir milyon Türk lirası olması,
- Anonim şirketlerde payların tamamının nama yazılı olması,
- Şirket ortağı ve yöneticilerinin; Tebliğ’de belirtilen suçlardan dolayı hüküm giymemiş olması,
- Ticari defter ve kayıtlarını düzenli ve izlenebilir şekilde tutuyor olması,
- Şirket bünyesinde ağ ve ağ güvenliği uzmanı, veri tabanı uzmanı, sistem uzmanı, kalite sistemleri uzmanı ve yazılım geliştirme uzmanı olmak üzere en az beş personeli istihdam etmesi,
- ISO 22301 İş Sürekliliği Yönetim Sistemi Belgesi ile Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edilmiş bir belgelendirme kuruluşundan alınan ISO/IEC 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi ve ISO/IEC 27701 Kişisel Veri Yönetim Sistemi Belgesine sahip olması,
-Başvuru tarihinden en çok üç ay öncesinde olmak kaydıyla, Türk Standardları Enstitüsü tarafından onaylı A veya B seviye sızma testi yapan kuruluşlarca sızma testinin yapılmış olması,
-Teknik alt yapısının; ticari elektronik ileti onay ve ret işlemlerinde herhangi bir kesinti olmaksızın 7 gün 24 saat iş sürekliliğini sağlayabilecek yedekli yapıda olması, iz kayıt (log) mekanizmasına sahip olması, yetkisiz erişime karşı korunması, bünyesinde kullanılan tüm bilgi sistemlerinin belirlenen tutarlı bir zaman kaynağına göre ayarlanması ve senkronize şekilde çalışması,
-Entegratörlük hizmetinde kullanılacak bilgi işlem sisteminin, yazılım, donanım ve sunucu alt yapısının Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisindeki bir veri tabanında bulunması,

gerekmektedir.
 

Entegratörlük Yetkisi İçin Başvuru Usulü Belirlendi

Anılan şartları sağlayan anonim veya limited şirketlerin Tebliğ’in ekinde yer alan başvuru formu ile diğer gerekli belgelerle Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine (TOBB) başvurması gerekmektedir. TOBB başvuruyu ön incelemeye tabi tutarak, eksiksiz ve uygun olanları başvuru tarihinden itibaren otuz gün içinde Ticaret Bakanlığına gönderir. Bakanlıkça yapılan incelemeler sonucu şartları sağladığı tespit edilen anonim ve limited şirketlere entegratörlük yetkisi verilir.
 
Yetkisi Olmayan İşletmelerin Entegratörlük Hizmeti Vermesi Yasaklandı
 
Tebliğ ile entegratör ve hizmet sağlayıcı arasındaki ilişkiye yönelik kurallar belirlenmiştir. Bu çerçevede, yetkisi olmayan işletmelerin hizmet sağlayıcıya entegratörlük hizmeti vermesi yasaklanmıştır.
 
Entegratörlük Yetkisinin İptaline İlişkin Usul Belirlendi
 
Tebliğ hükümlerine aykırı hareket eden veya belirtilen şartları sonradan kaybeden şirketlere aykırılıkları gidermesi için otuz günlük süre tanınacağı, bir defaya mahsus olmak üzere otuz güne kadar ek süre verileceği ve verilen süre sonunda aykırılığın giderilememesi veya şartların yeniden sağlanamaması halinde entegratörlük yetkisinin TOBB’un bildirimi üzerine Bakanlık tarafından iptal edileceği belirlenmiştir. Ancak yetkisi iptal edilen entegratör iptal tarihinden itibaren otuz gün boyunca hizmet verdiği hizmet sağlayıcıların iş ve işlemlerini yürütebilecektir.
 
Halihazırda Entegratörlük Hizmeti Veren Şirketler İçin Tebliğe Uyum Tarihi Belirlendi
 
Halihazırda entegratörlük hizmeti veren şirketler, entegratörlük yetkisi almak için gerekli belgelerle 31 Mart 2025 tarihine kadar başvuruda bulunabileceklerdir. Anılan tarihe kadar entegratörlük yetkisi almayanlar, hizmet sağlayıcı adına ticari elektronik iletilere ilişkin hiçbir işlem tesis edemeyecek ve İYS üzerinden herhangi bir işlem gerçekleştiremeyecektir.
 
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.


Ankara,Ticaret Bakanlığı
belediye365.com


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —