Tarih: 02.11.2018 15:27

ERGENLİKTE DOĞRU YAKLAŞIM ÇOK ÖNEMLİ

Facebook Twitter Linked-in

?Biz de ergen olduk ama böyle değildik!??

Günümüzde pek çok anne babadan böyle bir serzenişi duymak ve çözüm arayışlarına tanık olmak mümkün. Özellikle de çocukları zorlu bir ergenlik süreci geçiriyorsa. Yaşamın zorlu dönemlerinden biri olan ergenlik 10-21 yaşları arasını kapsıyor.

Bu dönemde gözlenen değişiklikleri hormonlar başlatırken, ergenin cinsiyeti, içinde yaşadığı sosyal çevre ve kültür etkili oluyor. Cinsel olgunlaşma ve üreme kapasitesi de bu dönemde kazanılıyor. 

Acıbadem Altunizade Hastanesi Çocuk ve Adolesan Sağlığı Merkezi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Müjgan Alikaşifoğlu, sorun olarak görülen çatışmaların aslında gencin olgunlaşması için bir fırsat olabileceğini vurguluyor. Prof. Dr. Müjgan Alikaşifoğlu ergenliğin 3 aşamasında doğru yaklaşım modellerini anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

1. ERKEN ERGENLİK

Erken ergenlik dönemine (10-14 yaş) bedensel değişimler damgasını vuruyor. Bazen bedensel değişimler o kadar hızlı olabiliyor ki, genç, bedeni içinde kendisine yabancılık çekebiliyor. Bu değişimi kontrol edebilmek için yeme tutum ve davranışlarını değiştirebiliyor.

Ebeveynlerden bağımsızlaşma isteği içindeki ergenler arkadaşları ile olmaya, ebeveynleriyle yapılan etkinliklerle ilgilenmemeye, onların kusurlarını bulmaya, güvenlik ve dış görünüş gibi alanlarda verdikleri öğütleri dikkate almamaya, daha fazla mahremiyet istemeye başlıyor ve bu durum aile içi çatışmalara neden olabiliyor.

Doğru yaklaşım modeli:

2. ORTA ERGENLİK

Orta ergenlik dönemi (14-17 yaş) ?Tipik ergenlik?, ?Keşif ve heyecan arayışı dönemi?. Cinsel kimlik belirgin şekilde hissediliyor, karşı cinsle yakınlaşma arzusu oluşuyor.

Risk alma eğilimi artıyor. Keşfe çıkan ergende aileden uzaklaşma, sorunları paylaşmama, ev dışında uzun zaman geçirme gibi davranışlar yaygın olarak gözlenirken, genç cinsel istismar başta olmak üzere her türlü istismara açık hale gelebiliyor!

İnternet ve sosyal medya bağımlılığı bu evrede sık görülüyor. Genç, arkadaş grubu içinde kabul edilebilmek için yoğun bir çaba içine girebiliyor. Arkadaş grubunun değerleri aile değerlerinin üzerine çıkabildiğinden aile ile çatışmalar yaşanabiliyor.

Doğru yaklaşım modeli:

3. GEÇ ERGENLİK

Geç ergenlik döneminde (17-21 yaş) genç, yaşamı boyunca gözlemlediği, yaşadığı ve öğrendiği çeşitli deneyimleri harmanlayarak kendi doğru ve yanlışlarını tanımlamaya başlıyor. Kimlik gelişimi bu dönemde tamamlanıyor.

Geleceği planlayabiliyor, isteklerini öteleyebiliyor, sınırlar koyabiliyor ve bağımsız kararlar alabiliyor. Ancak, karşıt görüşlere tahammülsüzlük, mutlakiyetçilik devam edebiliyor. Acıbadem Altunizade Hastanesi Çocuk ve Adolesan Sağlığı Merkezi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Müjgan Alikaşifoğlu bu dönemde doğruyaklaşımları şöyle anlatıyor;

Doğru yaklaşım modeli:




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —