Eylül'de İhracat Tarihi Rekor Kırdı, Turizm Geliri Arttı

Eylül

Türkiye'nin Eylül ayı ihracatı %2,8 artışla 22,6 milyar dolara yükselerek tarihin en yüksek Eylül ayı ihracatı gerçekleşti. Üçüncü çeyrekte turizm geliri %3,9 artışla 24,3 milyar dolar oldu.


2025 YILI EYLÜL AYINDA İHRACATIMIZ %2,8 ARTIŞLA 22,6 MİLYAR DOLARA YÜKSELEREK TARİHİN EN YÜKSEK EYLÜL AYI İHRACATI GERÇEKLEŞMİŞTİR. BÖYLELİKLE EYLÜL AYI İTİBARIYLA YILLIKLANDIRILMIŞ MAL İHRACATIMIZ 269,7 MİLYAR DOLARA ULAŞMIŞTIR.
 


TURİZM GELİRİ TEMMUZ, AĞUSTOS VE EYLÜL AYLARINDAN OLUŞAN III. ÇEYREKTE BİR ÖNCEKİ YILIN AYNI ÇEYREĞİNE GÖRE %3,9 ARTARAK 24,3 MİLYAR DOLAR OLMUŞTUR.
 

BÖYLECE, YILIN BAŞINDA BELİRLENMİŞ YILLIK MAL VE HİZMETLER İHRACATI HEDEFİ OLAN 390 MİLYAR DOLARA, EYLÜL AYI İTİBARİYLA ULAŞMIŞ BULUNUYORUZ.

BU REKOR KÜRESEL EKONOMİDE AĞIRLAŞAN REKABET ŞARTLARI, ARTAN KORUMACILIK, ZAYIF DIŞ TALEP VE YAKIN COĞRAFYAMIZDA DEVAM EDEN KARIŞIKLIKLARA RAĞMEN BAŞARILMIŞTIR.

İhracatta Tarihi Rekor

Ticaret Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu iş birliğinde üretilen Eylül ayı dış ticaret verilerine göre; ihracat %2,8 artışla 22,6 milyar dolar oldu. Bu rakam, tarihin en yüksek Eylül ayı ihracatı olarak kayıtlara geçti.

Ocak-Eylül Dönemi Performansı

2025 yılının Ocak-Eylül döneminde ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre %4,1 artışla 200,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Eylül ayı itibarıyla yıllıklandırılmış ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre 8,3 milyar dolar artarak 269,7 milyar dolara ulaştı.

İthalat ve Dış Ticaret Dengesi

2025 Eylül ayında ithalat, bir önceki yılın aynı ayına göre %8,7 artarak 29,5 milyar dolar oldu. Ocak-Eylül döneminde ithalat %5,9 artışla 267,6 milyar dolar olarak kaydedildi. Dış ticaret açığı, 2025 Eylül ayında %33,8 oranında artarak 6,9 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Turizm Gelirlerinde Büyüme

Turizm geliri Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarından oluşan üçüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %3,9 artarak 24,3 milyar dolar oldu. Bu artış, turizm sektörünün toparlanma sürecini sürdürdüğünü gösterdi.

Zorlu Koşullara Rağmen Başarı

AB-27'nin yıllıklandırılmış ithalatının yatay seyir izlemesi, zayıf dış talep, yakın coğrafyada süregelen savaşlar ve artan korumacılık politikalarına rağmen hem mal hem de hizmet ihracatında artış devam etti. Yıl başında belirlenen 390 milyar dolarlık mal ve hizmetler ihracatı hedefine Eylül ayı itibarıyla ulaşıldı.

Ankara, Ticaret Bakanlığı
Ankara,Ticaret Bakanlığı

Haber Kaynak : BELEDİYE HABERLERİ

“Ford’lar İyilik İçin Doluyor” Projesi Başladı

350 bin TL’ye herkes Antalya’da tapu sahibi oluyor

Sur Yapı Antalya’da 25.000 kişi yaşıyor

SUR YAPI YK BAŞKANI ELMAS; ‘2025 VARLIĞA DÖNME YILI OLACAK‘

BAŞKAN BAHAR: “PARAMIZIN İSTİKRARLI BİR SEYİR İZLEMESİNİ İSTİYORUZ”

BAŞKAN TAT; " YAZ SAATİNDE ESKİ SİSTEME DÖNÜLMELİ

Borsa İstanbul’da Gong Sur Tatil Evleri GYO için çaldı

SUR TATİL EVLERİ GYO’NUN HALKA ARZINA BÜYÜK İLGİ

Sur Yapı ‘Müşteri Deneyimini En İyi Yöneten Marka - Yılın Tüketici Markası’ Seçildi

Sur Yapı Tatil Evleri Antalya’dan EYT’lilere Özel ‘Emeklilikte Yazlıkta Takılanlara Büyük Fırsat!