Tarih: 25.09.2019 18:17

SOLUNUM HASTALIKLARINA DİKKAT

Facebook Twitter Linked-in

Dünya Akciğer Günü nedeniyle bir açıklama yapan TÜSAD, astım, KOAH, akciğer kanseri gibi hastalıklardaki artışa dikkat çekerek, bunların ortaya çıkmadan önlenmesi gerektiğini vurguladı. TÜSAD Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ülkü Yılmaz, solunum hastalıklarının çoğunun çevresel etmenlere bağlı olmasından dolayı önlenebilir olduğunu belirtirken, özellikle hava kirliliği ve tütün kullanımında herkese önemli sorumluluklar düştüğünü hatırlattı.

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) 25 Eylül Dünya Akciğer Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, artış gösteren pek çok hastalığın henüz ortaya çıkmadan önlenebileceğine dikkat çekti. TÜSAD Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ülkü Yılmaz, ülkemizde solunum sistemi hastalıkları nedeniyle gerçekleşen hastane yatışlarının tüm yatışların yüzde 13´ünü; solunum sistemi hastalıklarından kaynaklanan ölümlerin ise tüm ölümlerin yüzde 11´ini oluşturduğunu belirterek, bunun önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı.

SOLUNUM HASTALIKLARINDA ARTIŞ YAŞANIYOR

Prof. Dr. Yılmaz, konu ile ilgili olarak şu verileri paylaştı:

NEDENLER VE FAKTÖRLER BELİRLENMELİ

?Solunum sağlığı için en önemli nokta hastalığı ortaya çıkmadan önce önlemektir? diyen Yılmaz, ?Hastalığa neden olan ve kolaylaştıran faktörlerin belirlenerek bu konuda farkındalık oluşturulup, önlemek en önemli çözüm olabilir? dedi. Solunum hastalıklarının çoğunun çevresel etmenlere bağlı olmasından dolayı diğer sistem hastalıklarına göre daha fazla önlenebilir özellik taşıdığını dile getiren Yılmaz, bu noktada tütün kullanımına ve hava kirliliğine dikkat çekti. Yılmaz, ?Her iki konuda da herkesin üstüne düşen görev var; hükümetler, sağlık sunum hizmeti verenler ve tüm bireyler sorumluluğu paylaşılmalı? diyerek, şu bilgileri aktardı:

EN ÖNEMLİ ÖNLEM SİGARA İLE MÜCADELE

HAVA KİRLİLİĞİ CAN ALIYOR

?Hava kirliliği tüm dünyada çok önemli bir sorun. Dünya nüfusunun yüzde 91´i Dünya Sağlık Örgütü´nün (DSÖ) belirlediği limitlerin dışında hava soluyor. Her yıl 4.2 milyon kişi hava kirliliği nedenli yaşamını yitiriyor. Veriler ülkemizde hava kirliliğinin neden olduğu ölümlerin trafik kazası nedeni ile ölümlerden yaklaşık 2 kat fazla olduğunu gösteriyor. Bu soruna yönelik olarak yeşil alanların korunması, çoğaltılması ve kontrol altına alınması çok önemli. Dernek olarak oluşturmaya başladığımız Solunum Ormanı ile bu konudaki duyarlılığı arttırmaya çalışıyoruz. Bununla birlikte toplu taşımanın kullanılması, araçların bu amaçla yoğun olarak kontrol altında tutulması, egzoz ölçümlerinin düzenli olarak yapılması, sanayi alanlarının bu amaçla standartlara uygun olması ve yoğun olarak kontrol edilmesi, hava sirkülasyonunu bozacak binaların yapılmaması, bina yalıtımlarının yapılması gibi konular da önem ve özen istiyor.?

TÜSAD HAKKINDA

Göğüs hastalıkları alanında ülkemizin ilk bilimsel meslek kuruluşu olarak 22 Haziran 1970 yılında İstanbul´da kurulan Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), halen Türkiye genelindeki 4.040 üyesi ile ?halkın akciğer sağlığını korumak? amacı doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor. Toplumsal ve mesleki eğitimi, araştırmaları destekleyerek halk sağlığının korunmasına yönelik faaliyetler yürüten TÜSAD, ?Tükenmeyen bir nefesle? sloganı ile 49 yıllık geçmişinde 40 ulusal kongre, sayısız bilimsel toplantı, sempozyum, iki dünya kongresi ile bilinçlendirme ve farkındalık projelerine imza attı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —