324379001

BAKAN KİRİŞÇİ EKONOMİYE YILLIK 3,5 MİLYAR LİRA KATKI SAĞLAYACAK OLAN YUSUFELİ BARAJINDA İNCELEMELERDE BULUNDU

BAKAN KİRİŞÇİ EKONOMİYE YILLIK 3,5 MİLYAR LİRA KATKI SAĞLAYACAK OLAN YUSUFELİ BARAJINDA İNCELEMELERDE BULUNDU

BAKAN KİRİŞÇİ EKONOMİYE YILLIK 3,5 MİLYAR LİRA KATKI SAĞLAYACAK OLAN YUSUFELİ BARAJINDA İNCELEMELERDE BULUNDU

Tarım ve Orman Bakanımız Prof. Dr. Vahit Kirişci ile AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, Yusufeli Barajı ve HES inşaatında incelemelerde bulundu.

Bakan Kirişci, baraj şantiye alanında gazetecilere yaptığı açıklamada, Yusufeli Barajı ve HES'in Türkiye için gerek elektrik üretimi, gerekse sulama konusunda katkı sağlayacak önemli bir yatırım olduğunu söyledi.

"EKONOMİYE YILLIK 3,5 MİLYAR LİRALIK KATKI"

Yaklaşık 558 megavat kurulu gücü olan barajın 1888 gigavatsaat enerji üretimiyle Türkiye ekonomisine yıllık 3,5 milyar liralık katkı sağlayacağını belirten Kirişci, gövde betonu 24 Haziran 2021'de tamamlanan barajda su tutmayla ilişkili tüm imalatların gerçekleştirildiğini ifade etti.

Kirişci, enerji yapılarındaki inşaatların da tamamlandığını dile getirerek, "Elektromekanik ve hidromekanik imalatları devam etmektedir. Baraj mansap düzenlemesi çalışmaları da aynı şekilde devam etmektedir. Kutlugün minater servis yolu çalışmalarının da devam ettiğini belirtmek isteriz." dedi.

Baraj için Yusufeli ilçesinin yeni yerine taşınmasına müteakip su tutmaya hazır olduğunun söylenebileceğini belirten Kirişci, şu değerlendirmede bulundu:

"Bölge halkımızın gerek Yusufeli merkez, gerekse bu barajdan etkilenen köylerimizin taşınması hususuyla ilgili öncelikli olarak gündeme gelen bir mevzuat düzenlemesi 2 gün önce Meclisimizde görüşülerek kabul edildi ve yasalaştı. Resmi Gazete'de yayımlanmasını bekliyoruz. Bölge halkı için son derece önem arz eden konuyla ilgili Sayın Başbakanımıza şükranlarımızı arz ediyoruz. Zatıâlilerinin önderliğinde hem sahadaki durumu hem vatandaşlarımıza bu gelinen aşamayı ve onların da varsa birtakım ilave istekleri ve taleplerini de alarak bugünkü çalışmamızla inşallah bu barajda bir an önce su tutulmasını sağlayacak bir aşamaya gelmek istiyoruz. Çünkü ülkemizin bu baraja gerçekten çok ihtiyacı var. Hem kurulu gücü hem de enerji üretim kabiliyeti noktasında son derece önemli."

Daha sonra Yusufeli Barajı ve HES şantiye sahasındaki değerlendirme toplantısının ardından baraj gövdesinde incelemelerde bulunan Kirişci, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kirişci, Türkiye'de AK Parti dönemi öncesiyle AK Parti'nin son 20 yıldaki hizmetlerinin neredeyse bire iki, bire üç olduğunu belirterek, "Bu geçmişte yapılanlara haksızlık anlamında değil ama keşke Türkiye geçmişte daha fazlasını yapmış olsaydı. Çünkü bizim için 'su akar Türk bakar' denilirdi. Ama bakmadığımızı, mutlaka bunların enerjisinden istifade etmek istediğimizi ortaya koymaya çalıştık. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın özellikle bu konulardaki duruşu ve memlekete olan sevdası, bu eserlerin ortaya çıkmasını sağladı." diye konuştu.

Çoruh Nehri üzerindeki su akış ölçüm işlemlerinin 1960 yılında başladığına dikkati çeken Kirişci, master planının ortaya çıktığı tarihin ise 1989 olduğunu ifade etti.

Kirişci, barajın yapımına 2013 yılında başlandığını ve artık sona gelindiğini vurgulayarak şu değerlendirmede bulundu:

"İçerideki toplantıda da ifade ettim, pek çok konuda yüzde 100 artık işlemlerin tamamlandığını söyleyebiliyoruz. Bir, iki minor denilebilecek konular var, onları da tamamladıktan sonra bizi ilgilendiren kısmı itibarıyla DSİ olarak büyük bir projeye imza atmış olacağız. 2013 yılında başlayan ve bugün bitme aşamasına gelmiş olması hepimiz adına bir tarihi yaşamak noktasında önemlidir diye düşünüyorum."

"YUSUFELİ BARAJI DÜNYA ÇAPINDA BİR PROJE"

Kirişci, barajın dünya çapında önemli bir proje olduğunun altını çizerek şöyle dedi:

"Yani insanın aşağıya bakması bile bazen insanı rahatsız edebiliyor. Dolayısıyla önemli ve dünya çapında bir proje. 275 metre yüksekliğinde, Türkiye'nin en yüksek gövde yüksekliğine sahip bir barajı konumunda. İnşallah Meclisimizdeki son mevzuat düzenlemesiyle birlikte buradaki en büyük su tutmamıza mani olan husus da böylelikle aşılmış olacaktır diye düşünüyoruz ve vatandaşlarımıza devletimiz her zaman olduğu gibi bu konuda da çok büyük bir kolaylık sağlamış durumda. Bu çerçevede de belki Yusufeli Barajımızla ilgili olarak bu mevzuat çıkmış gibi düşünülse de artık TOKİ'nin bu imkânları, geçmişte yapılan TOKİ konutlarından da süresi dolmamış olanlar bundan istifade edebilecekleri için bu da güzel bir imkân. Vatandaşlarımızın en kısa zamanda TOKİ ile bu anlaşmaları, bu sözleşmeleri imzalayarak bu işe 'evet' demeleri ve buralara yavaş yavaş yerleşmeleri bizim en büyük dileğimiz. Burada gecikmeden kaynaklı kaybedeceklerimizle, burada taşınmayla beraber kazanacaklarımız, taşınma sonrası elde edeceklerimizin bir ekonomik muhasebesini yaptığımızda hiç vakit kaybetmeye tahammülümüzün olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz."

Kirişci, barajda su tutma işlemi ile ilçenin taşınma zamanına ilişkin soruya, "Bir tarih konusunda bir anlaşma ve uzlaşmaya varıldı. İnşallah vatandaşlarımızın bu konuya olan ilgisiyle süreç kısa zamanda tamamlanacak ve bizim de su tutma işlemimiz gerçekleşmiş olacak." yanıtını verdi.



Ankara,Tarım Bakanlığı
Haber Kaynak : BELEDİYE HABERLERİ

BAŞKAN BAHAR: “PARAMIZIN İSTİKRARLI BİR SEYİR İZLEMESİNİ İSTİYORUZ”

BAŞKAN TAT; " YAZ SAATİNDE ESKİ SİSTEME DÖNÜLMELİ

Borsa İstanbul’da Gong Sur Tatil Evleri GYO için çaldı

SUR TATİL EVLERİ GYO’NUN HALKA ARZINA BÜYÜK İLGİ

Sur Yapı ‘Müşteri Deneyimini En İyi Yöneten Marka - Yılın Tüketici Markası’ Seçildi

Sur Yapı Tatil Evleri Antalya’dan EYT’lilere Özel ‘Emeklilikte Yazlıkta Takılanlara Büyük Fırsat!

EMO BAŞKANI TAT'TAN MAAŞ AÇIKLAMASI

SUR YAPI TESLİMLERE ARA VERMİYOR

SUR YAPI ANTALYA'DA TESLİMLER HIZ KESMİYOR

Trendyol Star Ödülleri’nin Eylül ayı sahipleri belli oldu