324379001

ORMAN YANGINLARIYLA MÜCADELEDE KULLANILAN YAPAY ZEKÂ SİSTEMİ ULUSLARARASI ÖDÜLE ADAY

ORMAN YANGINLARIYLA MÜCADELEDE KULLANILAN YAPAY ZEKÂ SİSTEMİ ULUSLARARASI ÖDÜLE ADAY

ORMAN YANGINLARIYLA MÜCADELEDE KULLANILAN YAPAY ZEKÂ SİSTEMİ ULUSLARARASI ÖDÜLE ADAY

BAKAN YUMAKLI: “ORMAN YANGINLARIYLA MÜCADELEMİZDE GÜCÜMÜZE GÜÇ KATAN YAPAY ZEKÂ DESTEKLİ SİSTEMİMİZ 'DÜNYA BİLGİ TOPLUMU ZİRVESİ ÖDÜLLERİ'NE ADAY GÖSTERİLDİ"

Tarım ve Orman Bakanlığının orman yangınlarıyla mücadele çalışmalarında kullandığı Karar Destek Sistemi, Birleşmiş Milletlere bağlı Uluslararası Telekomünikasyon Birliğince “Dünya Bilgi Toplumu Zirvesi Ödülleri"ne aday gösterildi.

Bakanlığa bağlı Orman Genel Müdürlüğünün (OGM) 2022'den beri kullandığı yerli ve milli imkanlarla geliştirilen Karar ve Destek Sitemi, pek çok alt sistemin bir araya geldiği bir yazılım olma özelliği taşıyor. Sistemle meteorolojik veriler, ORBİS verileri, İHA ve uydu görüntüleri bir araya getirilerek orman yangınlarıyla mücadeleye büyük güç katıyor.

Karar Destek Sistemi ile meteorolojik veriler doğrultusunda orman yangını çıkma ihtimali ve meydana gelen orman yangınının sebebiyle ilgili tahminde bulunulabiliyor. Ayrıca bir orman yangını durumunda anlık meteorolojik ve coğrafik koşullar analiz edilerek en doğru müdahale şekli belirlenmesine yardımcı olup, yapılan müdahale simüle edilebiliyor.

Değişen koşulları sürekli olarak analiz eden yapay zekâ destekli Karar Destek Sistemi, yangının anlık olarak davranışını ve ilerleyişini öngörebiliyor. Bu tahminler sonucu ekipler yangına daha etkili müdahalelerde bulunabiliyor. Ayrıca yangının ilerleyişi ve tehlikesi dikkate alınarak tahliye edilmesi gereken yerleşim birimleri zamanında boşaltılabiliyor.

Sistem yine mevcut verileri sürekli analiz ederek, anlık olarak kayıt altına alabiliyor. Böylece bu bilgi havuzu sayesinde yangınla mücadele çalışmalarında sistemde sürekli iyileştirmeler de yapılabiliyor.

BAKAN YUMAKLI: VATANDAŞLARIMIZIN DESTEĞİNİ BEKLİYORUZ

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yerli sistemin orman yangınlarında alevlerle mücadele eden ekiplere büyük destek sağladığını belirtti.

Sistemin uluslararası bir ödüle aday gösterilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade eden Yumaklı, “Tüm vatandaşlarımızın internet üzerinden yapılan oylamada Bakanlığımıza destek vermelerini bekliyoruz. 31 Mart'a kadar sürecek oylama sonucunda milletimizin de desteğiyle hak ettiğimiz ödülü alacağımıza yürekten inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

OYLAMA İNTERNET ÜZERİNDEN YAPILABİLECEK

Vatandaşlar, https://www.itu.int/net4/wsis/stocktaking/ adresi üzerinden 31 Mart 2024 tarihine kadar oy kullanabilecek. 18 kategoride yapılacak olan oylama sonucunda her kategoride en fazla oy alan projelerin sahiplerine ödülleri, 27 – 31 Mayıs tarihlerinde Cenevre'de yapılacak olan törenle verilecek.

NASIL OY VERİLECEK?

https://www.itu.int/net4/wsis/stocktaking/ web adresi linki üzerinden ilgili siteye ulaşılır. WSIS Prizes Learn More seçeneği tıklanır. Giriş yapmak (Daha önceden kaydımız yok ise) için “Register as a new user" seçeneği işaretlenir.

Kurumsal veya kişisel e- posta adresi – İsim- soy isim- ülke- kurum bilgileri girilir ve şifre oluşturulur. (Şifre oluştururken güvenlik gereksinimleri için şifrede en az 8 karakter,1 büyük harf ve simge olması gerekmektedir. Kayıt bilgileri tamamlandıktan sonra e-posta adresine aktivasyon e-postası gelmektedir ve aktivasyon linkini tıkladıktan sonra giriş yapılabilmektedir.)

Sisteme başarılı bir biçimde giriş yapıldıktan sonra “Voting Form" sekmesinin altından Yangın Karar Destek Sistemi'nin kategorisi olan “AL C7 E – environment" seçilir.

Son adımda ise oy kullanacağımız proje olan Forest Fires Support Desicion System için “Vote This Project" seçilerek oy verme işlemi başarıyla tamamlanır.


Ankara,Tarım Bakanlığı
belediye365.com
Haber Kaynak : BELEDİYE HABERLERİ

BAŞKAN BAHAR: “PARAMIZIN İSTİKRARLI BİR SEYİR İZLEMESİNİ İSTİYORUZ”

BAŞKAN TAT; " YAZ SAATİNDE ESKİ SİSTEME DÖNÜLMELİ

Borsa İstanbul’da Gong Sur Tatil Evleri GYO için çaldı

SUR TATİL EVLERİ GYO’NUN HALKA ARZINA BÜYÜK İLGİ

Sur Yapı ‘Müşteri Deneyimini En İyi Yöneten Marka - Yılın Tüketici Markası’ Seçildi

Sur Yapı Tatil Evleri Antalya’dan EYT’lilere Özel ‘Emeklilikte Yazlıkta Takılanlara Büyük Fırsat!

EMO BAŞKANI TAT'TAN MAAŞ AÇIKLAMASI

SUR YAPI TESLİMLERE ARA VERMİYOR

SUR YAPI ANTALYA'DA TESLİMLER HIZ KESMİYOR

Trendyol Star Ödülleri’nin Eylül ayı sahipleri belli oldu