324379001

Özel: Camiler tarihimizin duygularını yansıtır Ünal: Çocuklar milli kahramanlarımızı tanımıyor

Özel: Camiler tarihimizin duygularını yansıtır Ünal: Çocuklar milli kahramanlarımızı tanımıyor

Özel: Camiler tarihimizin duygularını yansıtır Ünal: Çocuklar milli kahramanlarımızı tanımıyor

Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği 13. Kocaeli Kitap Fuarı 7’den 70’e her yaştan kitapseveri ağırlamaya devam ediyor. Kitap tutkunları, sevdikleri yazarların söyleyişlerine katılarak hem onları dinliyor hem de kitaplarını imzalatıyor. Bu bağlamda yazar, şair ve öğretim üyesi Ahmet Murat Özel, mimari şaheser olarak gösterilen Süleymaniye Camisi’ni ele aldığı "Taşı Taşırmak” adlı kitabında ibadethanelerin önemini ve kadim Türk mimarisinin özelliklerini 13. Kocaeli Kitap Fuarı’nda anlattı. Süleymaniye Camii üzerinden bir anlatıma giden, cami ile yazar arasında geçen ilişkileri konu edinen yazar Ahmet Murat Özel, Süleymaniye’yi kimi zaman mimari yönüyle değerlendiriyor, kimi zaman mevki itibarıyla kıyasa gidiyor, kimi zaman ise şairane bir üslupla ele alıyor. Terörle mücadelede kapsamında görev yaptığı yerlerdeki yaşadıklarını "İki Mermi Bir Hayat" kitabında anlatan emekli yarbay Şefik Ünal ise, “Binlerce zaferleri ve kahramanları olan bir millete mensubuz. Ancak çocuklarımız milli kahramanlarımızı tanımıyor” dedi.

“İNSAN VE CAMİ ARASINDA ETKİLEŞİM KURDUM”

Karamürsel Alp Salonu’ndaki söyleşisinde, “Bir cami risalesi” olarak nitelendirdiği kitabından kesitler sunan yazar, şair ve öğretim üyesi Ahmet Murat Özel, “İki kahramanımız var. Birisi yazar, ikincisi ise Süleymaniye Camii. Süleymaniye ile yazar arasındaki iniş çıkışlı ilişkiler zaman zaman geriliyor, karmaşık bir hal alıyor. Kahramanımız, Süleymaniye’ye dokunmak istiyor ama dokunamıyor. Dokunulmazlığı var. Sonra görmek istiyor. Burada da sıkıntı yaşıyor. Kitabı okuyanlar, Süleymaniye’yi özlesin, gitmeyenler gitsin görsün, caminin avlusunda otursun bu kitabı okusunlar. İnsan ile cami arasındaki etkileşim kurarak, Süleymaniye ile insanların bir bağ kurması konusunda bir katkım olsun istedim” diye konuştu.

“SÜLEYMANİYE BENDE ÇOK FARKLI YERE SAHİP”

Birçok İslam ülkesinde çok güzel ve estetik camiler gördüğünü ancak Süleymaniye’nin kendisi için çok farklı bir yerde olduğunu ifade eden Özel, “Camiler bizim tarihimizde duygularımızı harekete geçiren, kalıcı bir söz bırakmak için diktiğimiz yapılardır. Hala modern dünyada bu tür söyleyebileceğimiz cami cümlesi kurabilmiş değiliz. Modern camiler taklittir. Klasik, eski tarihi camilerdeki ruh yok” dedi. Yazar Ahmet Murat Özel, “Taşı Taşırmak” kitabından çeşitli pasajlar okuduğu söyleşisinin sonunda okurlarının sorularını yanıtladı.

ÜNAL, ASKERLİK HAYATINDA YAŞADIKLARINI ANLATTI

Karamürsel Alp Salonu’nda gerçekleşen söyleşinin diğer konuğu ise terörle mücadelede kapsamında görev yaptığı yerlerdeki yaşadıklarını anlattığı “İki Mermi Bir Hayat” kitabının yazarı emekli yarbay Şefik Ünal oldu. Ünal, “Kurtuluştan Günümüze Kentin Kahramanları” başlıklı söyleşisinde, 1974’de Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında asker olmaya karar verdiğini söyledi. Nevşehir’de çocukken köyünün yanından geçen trenden askerlerin kendisine el sallayıp galeta attığını anlatan Ünal, böylece askere ve askerliğe karşı büyük bir sevgi beslediğini ifade etti.

“MÜCADELEMİZE DEĞDİ”

Kocaeli Jandarma Komutanlığı’nda 1989-92 yılları arasında 3 yıl görev yaptığını ve güzel anılar biriktirdiğini belirten Ünal, “Terörle mücadelenin yoğun olarak yapıldığı bölgelerde görevler aldım. Milletimizin manevi desteği arkamızdaydı. Zorlu görevlerden bugünlere geldik. O yıllarda yapılması gerekenler zor şartlarda yapıldı. Ama bugün gelinen noktaya baktığımızda verdiğimiz mücadeleye değdi. Üstün kahramanlık örneği sergileyen askerlerimiz, terörle mücadelede başarı sağladı” şeklinde konuştu.

“ÇOCUKLAR MİLLİ KAHRAMANLARIMIZI TANIMIYOR”

Kurtuluş savaşından bugüne, öncesinde de binlerce zaferleri ve kahramanları olan bir millete mensup olmaktan gurur duyduğunu aktaran Ünal, “Bunları çocuklarımıza anlatmamız gerekir. Yahya Kaptan kimdir diye sorsak, ‘milli mücadele kahramanıdır’ derler ama başka da bir şey bilmiyor insanlar. Kara Fatma hakkında çocuklarımız bilgi sahibi değil. Yerel yönetimler, devletin kurumları isimlerini yaşatmış ama o kahramanlarımızı yeterince anlatılamamış. Bu büyük bir eksiklik” ifadelerini kullandı.

“KAHRAMANLIK HİKÂYELERİMİZ DEĞERLENDİRİLMELİ”

250 yıllık geçmişi olan ABD’nin sıfırdan millet kurmaya, tarihi olmadığı halde kurgular ve yalanlarla tarih yazmaya çalıştığını belirten Ünal, “Filmler çekiyorlar. Amerikalılık bilinci oluşturmaya çalışıyorlar. Fakat bizim geçmişimizde, tarihimizde o kadar zaferlerimiz ve kahramanlarımız var ki bunları ne anlatabiliyoruz ne de film, dizi çekemiyoruz. Bu boşluğun mutlaka doldurulması ve gelecek nesillere aktarılması gerekir” değerlendirmesinde bulundu.


Kocaeli,Kocaeli Belediyesi
belediye365.com
Haber Kaynak : BELEDİYE HABERLERİ

BAŞKAN BAHAR: “PARAMIZIN İSTİKRARLI BİR SEYİR İZLEMESİNİ İSTİYORUZ”

BAŞKAN TAT; " YAZ SAATİNDE ESKİ SİSTEME DÖNÜLMELİ

Borsa İstanbul’da Gong Sur Tatil Evleri GYO için çaldı

SUR TATİL EVLERİ GYO’NUN HALKA ARZINA BÜYÜK İLGİ

Sur Yapı ‘Müşteri Deneyimini En İyi Yöneten Marka - Yılın Tüketici Markası’ Seçildi

Sur Yapı Tatil Evleri Antalya’dan EYT’lilere Özel ‘Emeklilikte Yazlıkta Takılanlara Büyük Fırsat!

EMO BAŞKANI TAT'TAN MAAŞ AÇIKLAMASI

SUR YAPI TESLİMLERE ARA VERMİYOR

SUR YAPI ANTALYA'DA TESLİMLER HIZ KESMİYOR

Trendyol Star Ödülleri’nin Eylül ayı sahipleri belli oldu