324379001

YEDİ COĞRAFİ BÖLGEYE AİT GELENEKSEL EL DOKUMALARI, TÜRKİYE DOKUMA ATLASI' YLA MARKALAŞIYOR

YEDİ COĞRAFİ BÖLGEYE AİT GELENEKSEL EL DOKUMALARI, TÜRKİYE DOKUMA ATLASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı olgunlaşma enstitülerinin ortaklaşa yürüttüğü "Türkiye Dokuma Atlası" projesiyle yedi coğrafi bölgeye ait geleneksel el dokumaları, modern tasarımlarla

"Türkiye Dokuma Atlası" projesi, Türkiye'deki yedi coğrafi bölgeye ait geleneksel el dokumalarının geçmiş ve günümüzdeki durumlarının tespiti, detaylı incelenmesi, kimliklendirilmesi ve kataloglanması yapılarak dokuma kültürünün korunması ve aslına uygun yaşatılmasını hedefliyor.
 
Ayrıca, kaybolmaya yüz tutan geleneksel dokuma kültürünün korunarak yaşatılması ve zengin kültürel birikimin gelecek nesillere aktarılmasını amaçlayan projeyle küreselleşen dünyada, yerel kültürlerin korunarak yaşatılması ve evrensel kültürle buluşturulması amaçlanıyor.
 
Türkiye Dokuma Atlası projesinin kapsamını; "Saray Dokumaları" ve "Anadolu Dokumaları" başlıkları altında, Türkiye'de tarihsel süreçte üretilen ve günümüzde üretimi devam eden yöresel dokumalardan "Mekikli Dokuma" adı verilen kumaş dokumacılığı oluşturuyor.
Proje kapsamında 55 dokumaya ait 141 örnek kimliklendirildi. Anadolu Dokumaları'nın kapsamı; "Coğrafi İşaretli Dokumalar", "Yöresel Dokumalar" ve "Ulusal Dokumalar" başlıklarıyla belirlendi. Proje kapsamında coğrafi işaret alan dokumaların aslına uygun olarak üretilmesi, coğrafi işaret alması uygun görülen dokumaların da kimliklendirme ve analiz çalışmalarına rehberlik edilmesi öngörülüyor.
 
Türkiye Dokuma Atlası'nda yer alan dokumalar arasında Ankara Olgunlaşama Enstitüsünde dokunan Ankara Sofu, Erzurum Olgunlaşma Enstitüsünde dokunan Ehram dokuma, Muğla Olgunlaşma Enstitüsünde dokunan Dastar dokuma, Antalya Olgunlaşma Enstitüsünde dokunan Gılamık dokuma, Trabzon Olgunlaşma Enstitüsünde dokunan Keşan dokuma, Adana Olgunlaşma Enstitüsünde dokunan Aladağ dokuma ve İzmir Olgunlaşma Enstitüsünde dokunan Keyfiye dokuma örnekleri yer alıyor.

Ankara,Milli Eğitim Bakanlığı
belediye365.com
Haber Kaynak : BELEDİYE HABERLERİ

BAŞKAN BAHAR: “PARAMIZIN İSTİKRARLI BİR SEYİR İZLEMESİNİ İSTİYORUZ”

BAŞKAN TAT; " YAZ SAATİNDE ESKİ SİSTEME DÖNÜLMELİ

Borsa İstanbul’da Gong Sur Tatil Evleri GYO için çaldı

SUR TATİL EVLERİ GYO’NUN HALKA ARZINA BÜYÜK İLGİ

Sur Yapı ‘Müşteri Deneyimini En İyi Yöneten Marka - Yılın Tüketici Markası’ Seçildi

Sur Yapı Tatil Evleri Antalya’dan EYT’lilere Özel ‘Emeklilikte Yazlıkta Takılanlara Büyük Fırsat!

EMO BAŞKANI TAT'TAN MAAŞ AÇIKLAMASI

SUR YAPI TESLİMLERE ARA VERMİYOR

SUR YAPI ANTALYA'DA TESLİMLER HIZ KESMİYOR

Trendyol Star Ödülleri’nin Eylül ayı sahipleri belli oldu