BAKAN URALOĞLU, TRABZONLU GENÇLERLE BİR ARAYA GELDİ

BAKAN URALOĞLU, TRABZONLU GENÇLERLE BİR ARAYA GELDİ

BAKAN URALOĞLU, TRABZONLU GENÇLERLE BİR ARAYA GELDİ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nüfusa oranla çok yoğun bir şekilde sosyal medya kullanımı olduğunu da ifade etti. Uraloğlu, “Toplu kullanımları da katarsanız 360 milyon civarında ülkemizde bir kullanım söz konusu. Aile yapımızı ve gençlerimizi korumamız gerekir. Onunla ilgili belli düzenlemeleri hayata geçirelim diye düşünüyoruz. Kritik çizgimiz asla özgürlükleri kısıtlamak değil. Mutlaka doğru şartlarda bir erişim sunmaktır amacımız.” dedi.

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Gençlik Meclisi Akademisi Programı’nda gençlerle bir araya geldi. Bakan Uraloğlu, gençlere yaptığı sunumda Türkiye’nin ulaştırma ve altyapı yatırımlarını anlattı.

 

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin 4 saatlik uçuş mesafesinde 51 trilyon dolarlık bir gayrisafi milli hasıla ve yıllık yaklaşık 25 trilyon dolarlık ticaret hacmi olan 67 ülkenin merkezinde coğrafyada bulunduğunu vurguladı. Bakan Uraloğlu, “Dünyanın kuruluşundan, ticaretin gelişmeye başladığı zamandan beri doğu-batı eksenindeki Tarihi İpek Yolu’ndan Modern İpek Yolu’na kadar olan güzergahın çok önemli bir yerindeyiz.” ifadelerini kullandı.

 

Kalkınma Yolu Koridoru Ticarete Katkı Sağlayacak

 

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin Uzak Doğu’dan Avrupa’ya kadar giden güzergah olan Orta Koridor’un da merkezindeki ülkelerden biri olduğunu belirtti. Kalkınma Yolu Projesi hakkında da bilgi veren Uraloğlu, “Basra körfezinden başlayıp ülkemize gelecek, oradan bütün Avrupa'ya, Karadeniz'e, Akdeniz'e ve Ege'ye açılacak olan bir proje üzerinde çalışıyoruz. 2 gün önce Irak Başbakanı ve heyeti Ankara'daydı. Tekrar bu konuları görüştük, yolunda gidiyor. Proje bittiği zaman ülkemizin hem ticaretine hem kalkınmasına katkı sağlayacağı gibi stratejik de bir koridor olacaktır.” açıklamasında bulundu.

 

Uraloğlu, Zengezur Koridoru’nun da Nahçıvan'dan doğrudan Azerbaycan'a gideceğini ve Türk dünyasına, Uzak Doğu’ya, ve Türk Cumhuriyetlerine Türkiye’yi bağlayacak önemli bir güzergah olduğunu ifade etti.

 

Türkiye Üç Deniz Girişimi’nin Stratejik Ortağı Oldu

 

Üç Deniz Girişimi’nin Baltık Denizi'nden Adriyatik Denizi’ne kadar uzanan bir güzergahı kapsadığını belirterek Türkiye’nin de stratejik ortak olduğunu anımsatan Uraloğlu, “Cumhurbaşkanımızın yoğun temasları, Dış İşlerimizin ve bizim gayretlerimizle de 3 Deniz Girişimi’nin stratejik ortağı olduk.” Diye konuştu.

 

77 İl Birbirine Bölünmüş Yollarla Bağlı

 

2002 yılında Türkiye’de sadece 6 bin 101 kilometre bölünmüş yol olduğunu da anımsatan Bakan Uraloğlu, “Sadece 7 tane il birbirine bölünmüş yollarla bağlıydı ve şehirler arasındaki seyahat hızının ortalaması 40 kilometre saatti. Bugüne geldiğimizde 29 bin 734 kilometre bölünmüş yol yapmışız ve 77 ili birbirine bağlamışız. Ortalama hız da 90 kilometreye yaklaştırmışız. Bu anlamda gerçekten çok kıymetli işler yapmışız.” şeklinde konuştu.

 

Otoyol Ağı 8 Bin 500 Kilometreye Ulaşacak

 

Türkiye’de bitmiş otoyol uzunluğunun da yaklaşık 3 bin 800 kilometre olduğunu belirten Uraloğlu, Kırıkkale-Ankara istikametinde, İstanbul'da Başakşehir-Nakkaş, Kınalı-Malkara, Antalya-Alanya, Mersin Kızkalesi, Hatay İskenderun Otoyolu gibi projelere de devam ettiklerini kaydetti. Uraloğlu, otoyolları vücudun ana damarları gibi düşünerek planladıklarını söyleyerek proje çalışmalarına henüz başlanmayan çalışmalar da dahil olmak üzere hepsi tamamlandığında Türkiye’nin otoyol ağının 8 bin 500 kilometreye ulaşacağını da söyledi.

 

Ödüllü Eserler

 

Yapılan eserlerde sadece işlevi değil aynı zamanda teknik ve estetiği de değerlendirdiklerini söyleyen Bakan Uraloğlu, Türkiye’de hayata geçirilen birçok yapının ödül aldığını da söyledi. Bakan Uraloğlu, 1915 Çanakkale, Osmangazi, Yavuz Sultan Selim köprüleri, Zigana, Eğiste Hadimi Viyadüğü gibi birçok eserin uluslararası alanda ödül aldığını da belirtti. 

 

Kuzey Marmara Otoyolu’ndaki tünellerin de yine en geniş tüneller olduğunu söyleyen Uraloğlu, “Kuzey Marmara Otoyolu, İstanbul'un can damarı. Kuzey Marmara Otoyolu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün olmadığını düşünelim… Sadece İstanbul değil, Türkiye, hatta Avrupa'ya kadar sirayet sıkıntıların ortaya çıkması gerçekten çok mümkün.” ifadelerini kullandı.

 

İstanbul-İzmir Otoyolu’ndan da örnek veren Bakan Uraloğlu, otoyolun yapımına başladıkları tarihlerde İzmir ile İstanbul arasının 8,5 saatte kat edildiğini belirterek “Bugün bu otoyolla 3-3,5 saat yapmamış olsaydık bugün İstanbul'dan İzmir'e yaklaşık 12-12,5 saatte gidiyor olabilirdik. Geleceği planlamak tam da budur.” dedi. Uraloğlu, söz konusu yapıların aynı zamanda depreme de dayanıklı inşa edildiğine dikkati çekti.

 

Demiryoluyla 48 Saatte Türkiye Turu

 

Konvansiyonel demiryolu ağının yaklaşık 11 bin 600 kilometre olduğunu, yüksek hızlı tren ağı ile bu uzunluğun 14 bin kilometreye yaklaştığını ifade eden Uraloğlu, 4 bin kilometre de de çalışmalara devam ettiklerini ve 2028 yılında söz konusu kesimleri de tamamlamayı planladıklarını belirtti. Bakan Uraloğlu, yapımı devam eden ve yapılması planlanan projeler neticelendiğinde 48 saatte demiryolu ile Türkiye turu yapılabileceğini sözlerine ekledi. 

 

Ankara-İstanbul Arası 80 Dakikaya Düşecek

 

Ankara-İstanbul arasında da yeni bir demiryolu hattı düşündüklerini belirten Bakan Uraloğlu, Ankara-İstanbul arasında süper hızlı trenin saatte 350 kilometre hızla gideceğini ve seyahat süresinin ise 80 dakika süreceğini belirtti

 

Havalimanı Sayısı 26’dan 58’e Çıktı

 

Türkiye’nin havalimanı sayısını 26’dan 58’e çıkardıklarını kaydeden Bakan Uraloğlu, Bayburt-Gümüşhane ve Yozgat havalimanları tamamlandığında bu sayının 60’a çıkacağını kaydetti. Uraloğlu, 2003 senesinde yolcu sayısının 34 milyon olduğunu, 2024’te ise 230 milyonu aştığını ifade ederek “Geçen sene İstanbul Havalimanı'ndan gerçekleşen rakam 80 milyon, Sabiha Gökçen’den gerçekleşen 41 milyon, Antalya'dan gerçekleşen 40 milyon… Bakın düşünün Türkiye nereden nereye geldi.” şeklinde konuştu.

 

Yeni Trabzon Havalimanı’nın Kapasitesi 10 Milyon Yolcuya Çıkacak

 

Trabzon’a da yeni bir havalimanı projelerinin olduğunu hatırlatan Uraloğlu, söz konusu havalimanının geçen sene 3,6 milyon kişi tarafından kullanıldığını anımsatarak yolcu kapasitesini 10 milyona çıkaracak bir havalimanı planları olduğunu kaydetti.

 

Denizcilikte de 100 konteyner limanından 4 tanesinin Türkiye’de olduğunu belirten Uraloğlu, “Karadeniz’de de Filyos Limanı’nı yaptık. İnşallah ticari taşımacılığa açacağız.” dedi.

 

Haberleşme alanındaki atılımlardan da bahseden Bakan Uraloğlu, 100 adet radyo kanalının yayın yapabildiği Çamlıca Kulesini hayata geçirdiklerini anımsatarak Trabzon Boztepe’de de benzer bir projeleri olduğunu ifade etti.

 

TÜRKSAT 6A 5 Milyar İnsana Ulaşıyor

 

Bakan Uraloğlu, TÜRKSAT 6A’yı da hizmete aldıklarını belirterek Türkiye’nin 1994 yılında 1B uydusu ile başlayan uzay serüvenini anımsattı. Uraloğlu, “En son 2014 yılında resmi olarak süreci, 2018 yılında da üretimine başlayan ve 2024 yılında da uzaya fırlatılan 6A uydusuyla biz bu sürecimizi taçlandırdık. 11 uydu üreticisi ülke arasına biz de girmiş olduk. Kapsama alanımız artık 3 buçuk milyar insandan 5 milyar insana erişiyor. 6A ile sivil ve resmi haberleşmede güvenliği sağladık ve televizyon yayıncılığını da daha etkili ve daha kaliteli hale getirmiş olduk.” dedi.

 

5G’nin stadyumlarda denendiğini hatırlatan Uraloğlu, 2026 yılında da genel kullanımı başlatabilmek için süreci yürüttüklerini kaydetti.

 

Ulaşımda Aile Yılı İndirimleri

 

Aile yılı indirimlerine de değinen Bakan Uraloğlu, trenlerde yeni evli çiftlere yüzde 50, ailelere ise yüzde 15 indirim uygulandığını belirtti. Bakan Uraloğlu, yine şehirler arası otobüslerde yüzde 40 aile indiriminin söz konusu olduğunu söyledi.

 

“17 Milyon IP Adresini Sürekli Tarıyoruz”

 

Yapay Zeka’nın baz istasyonlarından büyük üretim tesislerine, havalimanlarından sinyalizasyon sistemlerine kadar birçok alanda kullanıldığını söyleyen Uraloğlu, sözlerine şu şekilde devam etti

 

“Bunları aynı zamanda siber saldırılara karşı korumamız lazım. Sizin milyonlarca hatta milyarlarca harcadığınız bir sistemi birkaç bin dolarlık bilgisayar hedef haline getirebilir ve zarar verebilir. 17 milyon IP adresini sürekli tarıyoruz. USOM ile günde yüzlerce zararlı, büyük saldırı girişimini de engelliyoruz.”

 

“Aile Yapımızı ve Gençlerimizi Korumamız Gerekir”

 

Türkiye’de nüfusa oranla çok yoğun bir şekilde sosyal medya kullanımı olduğunu da ifade eden Bakan Uraloğlu, “Toplu kullanımları da katarsanız 360 milyon civarında bir ülkemizde bir kullanım söz konusu. Tabii burada aile yapımızı ve gençlerimizi korumamız gerekir. Onunla ilgili belli düzenlemeleri hayata geçirelim diye düşünüyoruz. Buradaki kritik çizgimiz asla özgürlükleri kısıtlamak değil. Asla yasakçı olmak değil. Mutlaka doğru şartlarda bir erişim sunmaktır amacımız.” açıklamasında bulundu.

 

Amaçlarının çocukları korumak olduğunu belirten Bakan Uraloğlu, “13-16 yaş arasında ebeveyn izni olsun, 13 yaşından sonra buna müsaade edelim diye düşünüyoruz. Biz bunu 8 tane platformla da konuşuyoruz.” dedi.

 

Instagramın bu konuda bazı önlemler alarak uygulamaları hayata geçirdiğini belirten Bakan Uraloğlu, dünyada birçok ülkenin de benzer önlemleri aldığını ifade etti. Uraloğlu ayrıca yasal olmayan VPN’lere karşı da gençleri uyardı.

 

Ulaşımda Yerli ve Milli Yazılımlar Kullanılıyor

 

Ulaştırma alanında yapay zeka uygulamalarından bahseden Uraloğlu, yapay zekanın bazı mesleklerin yerini alacağını ancak insan etkisinin yerini alamayacağını anlattı. Bakan Uraloğlu, yapay zeka ile ortaya çıkacak yeni mesleklerin de olacağını belirterek eğitim alanında da açılan bölümleri takip ettiklerini ifade etti.

 

Uraloğlu, Avcı, Azad, Kasırga ve Atmaca gibi yerli yazılımlarla siber güvenliği sağladıklarını da belirterek “Tamamen yerli yazılımlardır ve yapay zeka ürünleridir. Siber güvenliğimizi bu yazılımlarla sağladığımızı söyleyebilirim. Yine demiryollarımızda trenlerimizin işletmesinde biz yine yapay zekayı kullanıyoruz.” diye konuştu. Uraloğlu ayrıca havayolunda İRADE ve ÇARE isimli yerli ve milli yazılımların kullanıldığını da belirtti.

 

Trabzon’a 174 Milyar Liralık Ulaşım Yatırımı

 

Trabzon’a da 174,4 milyar liralık ulaştırma yatırımı yaptıklarını anlatan Bakan Uraloğlu, Karadeniz Sahil Yolu’ndan Zigana Tüneli’ne kadar birçok projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Uraloğlu, “AK Parti hükümetlerimiz döneminde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın 2003 yılında net bir irade koymasıyla yüzde 30’lar seviyesinde Karadeniz Sahil Yolu’nu 2007 yılında bitirerek bölgemizin, ülkemizin kullanımına sunmuş olduk.” ifadelerini kullandı.

 

Devam eden projeler hakkında da bilgi veren Bakan Uraloğlu, 54 kilometrelik Trabzon Güney Çevre Yolu’nun yaklaşık 16 kilometrelik bölümünde yapım çalışmalarına devam ettiklerini ifade etti. Uraloğlu, Trabzon Şehir Geçişi-Kanuni Bulvarı’nın da trafiğe nefes aldırdığını belirterek “28 kilometrelik yolun yaklaşık 20 kilometresini Akyazı’dan Boztepe’nin çıkışına Binbirevler Kavşağı’na kadar bitirdik.” diye konuştu.

 

Kentiçi raylı sistemin ise Akçaabat’tan başlayıp Yomra’ya kadar gideceğini belirten Uraloğlu, hattın 32 kilometre ve 31 istasyonlu bir proje olduğunu söyledi. “Hedefimiz projesini bu sene bitirip yapımına önümüzdeki sene başlamaktır.” dedi.

 

Samsun-Sarp Hızlı Demiryolu Projesi’nin ise Samsun-Ordu-Giresun-Trabzon-Rize ve Artvin’den Sarp’a kadar uzanacağını kaydetti. Uraloğlu, “Hem yük hem yolcu taşımacılığı olacak. Onunla ilgili proje çalışmalarına başladık.” açıklamasında bulundu.


Ankara,Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

Haber Kaynak : BELEDİYE HABERLERİ

SUR YAPI YK BAŞKANI ELMAS; ‘2025 VARLIĞA DÖNME YILI OLACAK‘

BAŞKAN BAHAR: “PARAMIZIN İSTİKRARLI BİR SEYİR İZLEMESİNİ İSTİYORUZ”

BAŞKAN TAT; " YAZ SAATİNDE ESKİ SİSTEME DÖNÜLMELİ

Borsa İstanbul’da Gong Sur Tatil Evleri GYO için çaldı

SUR TATİL EVLERİ GYO’NUN HALKA ARZINA BÜYÜK İLGİ

Sur Yapı ‘Müşteri Deneyimini En İyi Yöneten Marka - Yılın Tüketici Markası’ Seçildi

Sur Yapı Tatil Evleri Antalya’dan EYT’lilere Özel ‘Emeklilikte Yazlıkta Takılanlara Büyük Fırsat!

EMO BAŞKANI TAT'TAN MAAŞ AÇIKLAMASI

SUR YAPI TESLİMLERE ARA VERMİYOR

SUR YAPI ANTALYA'DA TESLİMLER HIZ KESMİYOR