BAKAN YUMAKLI EDİRNE’DE BAZI PROGRAMLARA KATILDI

BAKAN YUMAKLI EDİRNE’DE BAZI PROGRAMLARA KATILDI

BAKAN YUMAKLI EDİRNE’DE BAZI PROGRAMLARA KATILDI

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Edirne programı kapsamında İpsala ilçesinde düzenlenen Çeltik Festivali'ne katıldı. Burada konuşan Yumaklı, Edirneli çiftçilerin tarımsal üretimi bilinçli yaparak işlerine sahip çıktığını söyledi.

Çeltik hasadının hayırlı olmasını dileyen Yumaklı, üreticilere sorunsuz ve güzel hasat sezonu geçirmeleri temennisinde bulundu.

Edirne'nin çeltiğin başkenti olduğunu belirten Yumaklı, "Edirne Türkiye'deki toplam çeltiğin yüzde 44'ünü üretiyor, bunun yarısı da İpsala'da üretiliyor." dedi.

Bakan Yumaklı, son 22 yılda güçlü bir altyapı kurarak Türkiye'nin gıda arz güvenliğine ve tarımına en önemli katkıyı yaptıklarını vurguladı.

Tüm tarım topraklarının üretime kazandırılması için gayret gösterdiklerinin altını çizen Yumaklı, üretim potansiyelini yukarıya çekmek için mevcut sorunları tespit ederek bunlara göre politikalar geliştirdiklerini dile getirdi.

"TÜRKİYE'NİN ÜRETİCİLERİ DÜNYADAKİ BİRÇOK ÜLKEDEN ÇOK ÇOK DAHA İYİ SEVİYEDE"

Dünyadaki tüm ülkelerin gıda arz güvenliği konusu üzerinde durduğunu anlatan Yumaklı, şunları kaydetti:

"Şunu gururla söyleyebilirim ki bütün çiftçilerimizle gurur duyuyorum. Türkiye'nin üreticileri dünyadaki birçok ülkeden çok çok daha iyi seviyede. Hem bilinç hem üretim kabiliyeti ve kapasitesi olarak. Tarımsal üretimin planlanması konusunda, nerede, neyi ve ne kadar ekeceğiz konusunu eğer bu 1 Eylül'den başlattığımız şekilde uygulayabilirsek gerçekten çok çok büyük bir avantaj sağlamış olacağız inşallah.

Ama tek bu değil, sözleşmeli üretim bunun en önemli ayaklarından bir tanesi. Bizler de artık önümüzdeki sene en çok herhalde bu konunun üzerinde duracağız. Çünkü sadece üretmek yetmiyor malumunuz, bunların aynı zamanda pazara değerinde gitmesini de sağlamak gerekiyor. Bu konunun en önemli durumu ise başta sözleşmeli üretim. Yine işlenmeyen tarım arazilerinin tarıma kazandırılması vardı. Bütün üretim alanlarının kayıt altına alınması vardı. Bunları da inşallah peyderpey tamamlayacağız. Yani velhasıl devrim niteliğindeki çalışmaları yapıyoruz. Ben bu çalışmalarda bu zamana kadar katkıda bulunmuş olan geçmiş bakanlar, bürokratlar, kimler varsa üreticiler, üretici birlikleri ben hepsine tekraren teşekkür ediyorum."

Bakan Yumaklı, dünyada çeltik üretiminin dekarda ortalama 471 kilogram, Türkiye'de ise bu rakamın 803 kilogram olduğunun altını çizdi.

"SU SIKINTISINI YAKINDAN TAKİP ETTİK"

Türkiye'de 2002 yılında 360 bin ton çeltik üretilirken, 2023 yılında yüzde 150'lik artışla bu rakamın 900 bin tona çıktığını ifade eden Yumaklı, "2024 yılında çeltik üretimimizde 980 bin ton rekolte bekliyoruz. Böylece halkımızın ihtiyaç duyduğu çeltiğin yüzde 75'ini bu topraklarda üretmiş olacağız. Demek ki ne kaldı geriye? Yüzde 25, inşallah onu da başaracağız." dedi.

Edirne'nin çeltik üretiminde dünyada marka bir şehir olması için hiçbir zorluktan kaçmadıklarını anlatan Bakan Yumaklı, Tarım Kredi Kooperatifi tarafından Trakya'nın önemli çeltik işleme ve pirinç paketleme fabrikalarından birini İpsala'ya kazandıracaklarını söyledi.

Yumaklı, Edirne'nin hem çeltik üretiminde hem de diğer tarımsal üretim faaliyetlerinde ön plana çıkması için var güçleriyle çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.

Bu sene çeltik sezonunun kuraklık nedeniyle üreticiler açısından çok kolay geçmediğini aktaran Bakan Yumaklı, özellikle su sıkıntısı konusunda yaşanan süreci Edirne Valisi Yunus Sezer ile yakından takip ettiklerini söyledi.

Gelecek yıl alacakları önlemlerle sulamayla ilgili sorunları şansa bırakmayacaklarını vurgulayan Yumaklı, çalışmalara bugünden başlayacaklarını dile getirdi.

"SU VE SULAMA YATIRIMLARINA ÖNEM VERİYORUZ"

Edirne'deki sulama yatırımlarıyla ilgili bilgiler veren Yumaklı, şöyle devam etti:

"2030 yılında tüm dünyada ve ülkemizde çeltik üretiminin yüzde 50 daha fazla arttırılması yönünde bir beklenti var nüfus artış hızına göre. Dolayısıyla suyu baz alarak tarımsal üretimi de planlayarak bunu başarmak zorundayız. Bu kapsamda su ve sulama yatırımlarına önem verdiğimizi bir kere daha söylemiş olayım. 15 tane projemiz var Edirne için. Bunların rakamı yaklaşık 14 milyar lira civarında, hatta 14 milyarı bir miktar geçiyor.

Edirne'de sulamaya açılacak olan alanın toplam miktarı 525 bin dekar. Bu kadar alanı daha inşallah sulamaya açmış olacağız. Özellikle 11 milyarlık kaynağı biz Hamzadere Barajı'nın sulamasına, Çakmak Barajı'nın sulamasına, Subaşı sulamasına ve Bülbüldere regülatörü ve sulamasına ayırmış durumdayız. İnşallah bunları da çok hızlı bir şekilde hayata geçirmiş olacağız. Bunların da tekrar bütün çiftçilerimize, üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum."

Daha sonra Bakan Yumaklı, Uzunköprü ilçesindeki Çakmak Barajı'nda incelemelerde bulundu, sulama yatırımları ve yapımı devam eden Çömlekköy Barajı hakkında DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta'dan bilgi aldı.

Yumaklı, incelemesi sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin önemli üretim alanlarını suyla buluşturmak için çaba sarf ettiklerini söyledi.

İklim değişikliğinin etkilerinin görüldüğünü, özellikle son 10 yılda kuraklık sürelerinin uzadığını ve yüksek sıcaklıkların yaşandığına işaret eden Yumaklı, suyla ilgili sektörlerde belli oranlarda sorunlar oluştuğunu vurguladı.

"SUYUN YÖNETİMİ ADINA BİR ÇABAMIZ VAR"

Suyun yönetimi için çalışmalar yapıldığına dikkati çeken Yumaklı, "Ulusal Su Kurulu başta olmak üzere buna bağlı alt kurumlar da dâhil suyun yönetimi adına bir çabamız var. Türkiye çapında son 22 yılda 2,4 trilyon liralık su ve sulama yatırımı yapmış durumdayız." dedi.

Yumaklı, Edirne'de çok sayıda sulama projesini hayata geçirerek tarım topraklarını suyla buluşturduklarını ifade etti.

Kentte yapılan sulama projeleri hakkında bilgi veren Yumaklı, şunları kaydetti:

"Edirne'de 226 su ve sulama projesini hayata geçirerek 44 milyar liralık yatırımı gerçekleştirmiş durumdayız. 676 bin dekarlık araziyi sulamaya açtık ki bu da bu bölge için son derece önemli. Edirne'nin su ve sulama konularındaki taleplerini çok yakından takip ediyoruz. Özellikle başta Sayın Valimiz, vekillerimiz, il başkanımız, teşkilatlarımız olmak üzere onlar da Türkiye'nin üretimi için son derece önemli olan bölgenin su hassasiyeti konusunu her daim gündem tutmaya devam ediyor.

Özellikle sulama alanında yine yeni dönem için yaklaşık 14 milyar liralık bir kaynak aktarılarak burada 15 projeyi inşallah hayata geçirmiş olacağız. Bununla beraber 525 bin dekarlık bir arazinin de ilaveten sulamaya açılması söz konusu olmuş olacak. Sadece bunlar değil aynı zamanda önceki dönemlerden gelen açık sulama kanallarının kapalı hale getirilmesi, burada da su kayıplarını engelleyecek bir sonucu bizim için doğurmuş olacak."

Baraj incelemesinin ardından Edirne Valiliğini ziyaret eden Yumaklı, Valilik girişinde kendisini çiçeklerle karşılayan öğrencilere satranç takımı hediye etti.

Ardından Edirne Tarım ve Orman Müdürlüğünü ziyaret eden Yumaklı, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'nda tarım sektörü temsilcileriyle de bir araya geldi.



Ankara,Tarım Bakanlığı
belediye365.com
Haber Kaynak : BELEDİYE HABERLERİ

BAŞKAN BAHAR: “PARAMIZIN İSTİKRARLI BİR SEYİR İZLEMESİNİ İSTİYORUZ”

BAŞKAN TAT; " YAZ SAATİNDE ESKİ SİSTEME DÖNÜLMELİ

Borsa İstanbul’da Gong Sur Tatil Evleri GYO için çaldı

SUR TATİL EVLERİ GYO’NUN HALKA ARZINA BÜYÜK İLGİ

Sur Yapı ‘Müşteri Deneyimini En İyi Yöneten Marka - Yılın Tüketici Markası’ Seçildi

Sur Yapı Tatil Evleri Antalya’dan EYT’lilere Özel ‘Emeklilikte Yazlıkta Takılanlara Büyük Fırsat!

EMO BAŞKANI TAT'TAN MAAŞ AÇIKLAMASI

SUR YAPI TESLİMLERE ARA VERMİYOR

SUR YAPI ANTALYA'DA TESLİMLER HIZ KESMİYOR

Trendyol Star Ödülleri’nin Eylül ayı sahipleri belli oldu